Meer geld voor beweegonderwijs

OLDENZAAL - Kinderen in Oldenzaal bewegen nog steeds te weinig, hoewel 'we' al goed op weg zijn om hier verandering in te brengen. Zo kent Oldenzaal al enige jaren het sportstimuleringsproject BoesCoolFit wat kinderen buiten school kennis laat maken met sportbeoefening. Daar komt nu ook extra geld bij voor het bewegingsonderwsijs op de scholen.

De gemeente Oldenzaal stelt 25.000 euro extra beschikbaar om een jaar lang extra uren een vakleerkracht in te zetten. Oftewel: een gymleraar. Uit onderzoek van BoesCoolFit bleek namelijk dat er een groeiende behoefte is aan vakleerkrachten bewegingsonderwijs. Met dit extra geld kan BoesCoolFit komend schooljaar een tweede buurtbeweegcoach als vakleerkracht aanstellen. Hiermee krijgt het bewegingsonderwijs in Oldenzaal een kwaliteitsimpuls, zo is de onderbouwing van de gemeente.

Overleg
De gemeente wil komend schooljaar samen met de besturen van de scholen in het primair onderwijs zoeken naar een structurele oplossing. Om er samen voor te zorgen dat de gymlessen op school leuk, leerzaam en uitdagend blijven. BoesCoolFit kan komend schooljaar met ruim 30 uur vakleerkracht bewegingsonderwijs per week beter aan de vraag van de basisscholen voldoen en het plezier aan bewegen bij het basisschoolkind terugbrengen.

Onder druk
De traditionele gymles op veel scholen staat al enige jaren onder druk. Het is voor veel scholen een sluitpost: andere vakken worden vaak als belangrijker gezien. Daarnaast verdwijnt zwemles op steeds meer scholen door aansprakelijkheidsvragen en scholen die wel gymles hebben maken soms gebruik van minder gekwalificeerde docenten.