Afbeelding
Foto:

Bewoners Klein Driene denken
mee over renovatie woningen

HENGELO - De bewoners van de wijk Klein Driene gaan actief meedenken bij de komende renovatie van hun woningen. Onlangs werd zelfs een echt Bewonerscomité Klein Driene opgezet om deze belangen te behartigen.

Woningcorporatie Welbions kondigde onlangs aan dat her 210 duplexwoningen gerenoveerd zullen worden in de wijk. Dit zijn de enige complexen die nog niet eerder gerenoveerd zijn in deze naoorlogse buurt. Na deze aankondiging ontstond er wel enige onrust onder deze bewoners, met het oprichten van het bewonerscomité als gevolg. Dit idee ontstond na een bewonersavond die georganiseerd werd door de SP die ook de klachten ontving.

Duidelijkheid
De buurtbewoners willen vooral graag duidelijkheid: wanneer en hoe worden hun woningen gerenoveerd? Daarnaast wordt ook ingezet op een betere compensatie dan bij vorige renovatie projecten in Klein Driene. In totaal kwamen de bezorgde huurders met tien specifieke eisen. Deze werden voor het aanbieden bij Welbions ook besproken met de bestaande huurdersbelangenorganisatie Ookbions en het Bewonersoverleg Klein Driene. Deze twee organisaties gaven hun steun aan het eisenpakket.

Nog vroeg
Welbions gaf aan nog maar aan het begin te staan van de planning van de renovatie van deze duplex woningen en verwacht daar pas na de zomer van 2018 mee te kunnen beginnen. Ze zegde toe serieus te zullen kijken naar de 10 eisen van het comité en het comité ook een belangrijke stem te geven in de planning en realisatie van deze renovatie.

De eisen
De bewoners kwamen gezamenlijk met een aantal eisen die op papier niet onredelijk lijken. Zo willen ze graag inspraak in de planning en uitvoering van de renovatie. Ook actief meedenken over het beperken en compenseren van de overlast die onvermijdelijk is bij dit soort projecten. Verder stellen de huurders het op prijs als er een bereikbaar en beschikbaar aanspreekpunt is bij Welbions tijdens de gehele renovatie. Een jaar voorafgaand aan de renovatie willen ze ook geen huurverhoging betalen en in de maand van de renovatie ook geen huur. Een voldoende compensatie voor eventuele onkosten en reparatie van vloerbedekking en meubilair moet hen tevreden stellen. Afsluitend zou de mogelijkheid tot vervangende huisvesting geboden moeten worden voor inwoners waar dat noodzakelijk is op basis van medische of andere noodzaak. Welbions zal naar verwachting wel meegaan met het proactief informeren van de huurders, maar de financiële compensatie zal waarschijnlijk lastiger worden.