Aanleg snel netwerk in gevaar
Aanleg snel netwerk in gevaar Foto:

Buitengebied van Hengelo krijgt glasvezel

HENGELO - Goed nieuws voor de inwoners van het buitengebied van Hengelo: binnenkort kunt ook u genieten van de geneugten van snel internet. Maandag werd de benodigde 50 procent deelname gehaald. Ruimschoots, zo bleek: maar liefst 60,3 procent van de huishoudens en bedrijven in dit gebied zegt toe om diensten af te gaan nemen.

Netflixen met de tablet in de achtertuin, een film streamen in 4K kwaliteit of online multiplayer zonder lag. Tot nu toe waren we nog overgeleverd aan trage opties via de telefoonlijn of zelfs satelliet, maar binnenkort hoeft dit niet meer. De aanleg van het nieuwe, supersnelle glasvezel zal naar verwachting snel kunnen beginnen. Dit is wel iets wat enkele jaren op zich heeft laten wachten.

Uitdaging
De belangrijkste reden dat de Twentse steden al geruime tijd glasvezel hebben en de buitengebieden van Hengelo, Haaksbergen en Losser nog niet is simpel: geld. Het is namelijk makkelijker om de benodigde infrastructuur aan te leggen in een dichtbevolkte stad. Met een grote hoeveelheid klanten op een kleine oppervlakte is dit niet alleen rendabel maar zelfs lucratief om de aansluitingen gratis aan te bieden. In de buitengebieden is dit anders: de kosten per aansluiting zijn fors hoger doordat er bijvoorbeeld veel meer kabel per huishouden getrokken moet worden.

Vraagbundeling
Uiteindelijk werd dit proces vlotgetrokken door middel van 'vraagbundeling'. Hierbij moet dan een minimumpercentage van 50 procent van de huishoudens en bedrijven een toezegging doen dat ze uiteindelijk diensten af nemen. Hoewel de aanleg dan nog steeds bijzonder prijzig is, heeft de aanlegger wel een goede garantie dat de kosten terugverdiend gaan worden.

Gemeenten blij
Dat het percentage bereikt is en er glasvezel komt is ook bijzonder goed nieuws voor de gemeenten Haaksbergen, Hengelo en Losser. Zij zien dit als een belangrijke stap om de toekomst bedrijven en inwoners vast te houden.