Afbeelding
Foto:

Leerlingen krijgen les in actief zitten

HENGELO - De leerlingen van de Hengelose scholen krijgen les in beter zitten. Dit is ook geen overbodige luxe; een niet onaanzienlijk deel van de kinderen tussen de 8 en 18 jaar heeft rugklachten.

Het zou gaan om zo'n 40 procent van hen die de rug heeft van een 50-jarige qua problemen. Dit is vooral te danken aan het feit dat ze lang en vaak kromgebogen zitten. Een uitvloeisel van het vele gebruik van de smartphone, tablet en computer.

En omdat ze veel te lang vaak in een slechte houding zitten: gemiddeld op een doordeweekse dag zo'n 8 uur. De Hengelose basisscholen, de gemeente Hengelo en vier lokale kinderfysiotherapiepraktijken vinden dat hier wat aan moet gebeuren en zijn daarom het project 'Zit met Pit' gestart. Zit met Pit! is een lesprogramma voor kinderen van groep 5 en 6, gericht op het aanleren van een goede zithouding in combinatie met gezond gedrag rondom computergebruik.

Balans
Ook kijken ze naar een gezonde balans tussen zitten en bewegen. Teveel zitten is een probleem Uit onderzoek blijkt dat basisschoolkinderen op doordeweekse dagen gemiddeld bijna 8 uur zitten. Daarnaast blijkt 40% van de kinderen tussen de 8 en 18 jaar een rug als van een 50- jarige te hebben. Dat komt vooral doordat ze lang en vaak kromgebogen zitten boven smartphone, spelcomputer of tablet.

Samenwerking
Vanuit de samenwerking tussen gemeente en fysiotherapeuten is besloten om daar wat aan te doen. Kinderfysiotherapeuten bezoeken daarom alle groepen 5 en/of 6. Ze gaan actief met de kinderen aan de slag om hen bewust te maken van hun houding en alternatieven aan te bieden. Positieve ervaringen Het project is inmiddels gestart op 10 scholen. De eerste ervaringen zijn positief. Leerlingen komen zelf met allerlei voorbeelden van nek- en rugklachten bij tabletgebruik. Ook krijgen ze huiswerkopdrachten en zijn er nuttige tips en is er relevante informatie voor de leerkrachten. Wethouder Jan Bron: 'Door tijdig in te spelen op zorgwekkende signalen, kunnen toekomstige gezondheidsproblemen mogelijk voorkomen of verminderd worden.