Afbeelding
Foto:

Nog te vaak SOA's in Twente

TWENTE - De GGD Twente heeft het afgelopen jaar meer seksueel overdraagbare aandoeningen ontdekt. In 2016 zijn er in totaal 3.860 bezoekers op het SOA-spreekuur van GGD Twente geweest. 20.2 procent hiervan had één of meerdere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Dit percentage ontdekte SOA's is iets boven het landelijk gemiddelde van 18,4 procent. Dit is zeker niet alleen negatief uit te leggen. Het heeft namelijk ook te maken met het feit dat er actiever ingezet is op partnerwaarschuwing, waardoor dus per definitie een grotere kans op een daadwerkelijke SOA aanwezig is. Van de gewaarschuwde bezoekers op het SOA-spreekuur had ruim 1 op de 3 meerdere SOA's, hieruit blijkt dat het dus belangrijk is om een goede partnerwaarschuwing te hebben. Op deze manier zouden de SOA's een stuk minder kunnen worden in het komende jaar.

Chlamydia
Chlamydia is en blijft de meest voorkomende SOA die mensen hebben. De GGD Twente ontdekte afgelopen jaar 625 keer een chlamydia-infectie onder de bezoekers. Landelijk zijn er afgelopen jaar 20.698 chlamydia-infecties vastgesteld. Een chlamydia-infectie kun je hebben zonder dat je het merkt. En chlamydia draag je ook snel gemakkelijk over, dit is dan ook een van de redenen waarom chlamydia zoveel voorkomt. De GGD Twente probeert het aantal SOA's door proactieve voorlichting nog verder terug te dringen. Het gebruik van condooms kan voor veel mensen al veel leed voorkomen.