Afbeelding
Foto:

Laat de natuur netjes achter

OLDENZAAL - Het is een droevige constatering: hoewel de meeste mensen de natuur heel mooi vinden - zeker in Twente - laten ze deze doorgaans helaas niet zo netjes achter. Nu de zomer begonnen is, kijken natuur- en recreatieparkbeheerders al weer op tegen de grote smeerbende die bezoekers achterlaten.

Wie wel eens op het Hulsbeek in Oldenzaal is geweest weet dat de stranden helaas verre van schoon achtergelaten worden. Aan het eind van een drukke zomerdag is het park aardig vergelijkbaar met een vuilnisbelt qua aanblik. Van blikjes tot flesjes, snoepwikkels tot lege patatzakjes. Er blijft van alles achter op de weides. Een vieze massa die óf blijft liggen, óf uiteindelijk door de beheerders en vrijwilligers opgeruimd moet worden.

Oplossing
Het Hulsbeek begint deze zomer met een nieuwe insteek om gasten het park hopelijk schoner achter te laten. De bezoekers krijgen namelijk een papieren afvalzak waar ze hun afval in kunnen doen. Het liefste gooien ze de zak dan na afloop in een prullenbak, maar achterlaten op de ligweides zou al veel schelen bij het opruimen van vuil.

Niet uniek
Het vuilnisprobleem is niet uniek op het Hulsbeek. ook in de open natuur zien natuurbeheerders een groeiende afvalberg in de zomermaanden. Helaas nemen veel mensen wel het eten mee de natuur in, maar ze nemen niet de moeite om het afval na afloop weer meer terug te nemen naar huis. Dit slechte gedrag is helaas ook deels ingegeven door een verkeerde zuinigheid. Zo zijn er gemeenten en beheerders die de afgelopen jaren juist vuilnisbakken weghaalden om zo kosten te besparen. Gevolg was wel dat bezoekers het gewoon van zich af gooiden.