Afbeelding
Foto:

Opnieuw klachten over Syntus-trein Oldenzaal

OLDENZAAL - De Oldenzaalse gemeenteraadsfractie WerknemersGroepering heeft vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders naar aanleiding van de aanhoudende klachten met de Syntus-trein.

De WG kreeg naar eigen zeggen de afgelopen tijd weer vele klachten van reizigers. De trein die pendelt tussen Oldenzaal en Zutphen zit in de spitsuren vaak bomvol. Met name 's ochtends wanneer forenzen en studenten tegelijk op pad gaan blijkt er vaak geen zitplaats te vinden. En dit terwijl Oldenzaal dan zelfs nog het eindpunt van de trein is. De WerknemersGroepering zou dan ook graag zien dat er niet alleen van duit de gemeente maar ook de Provincie Overijssel druk wordt uitgeoefend op het vervoersbedrijf. Het is niet de eerste keer dat de gemeente en Syntus een conflict hebben; in 2011 ontving Syntus al een boete van de Provincie vanwege de vele uitval van treinen destijds door haperend materieel. Ook de afgelopen tijd was het weer raak met uitval, meest recent op 12 juni en daarvoor 18 mei. Ook de drukte in de trein zelf is al vaker besproken. Ondanks uitbreiding van het treinstel blijkt er bij piekmomenten toch een chronisch gebrek aan capaciteit.

Afspraken
De overheden hebben in principe beperkte mogelijkheden om de vervoerders aan te spreken op eventuele wanprestaties. Zij krijgen namelijk het recht om deze trajecten te rijden door middel van concessies. Hierin staan afspraken over hoe een vervoerder dit uit dient te voeren.