Afbeelding
Foto:

Hengelo krijgt regenboogbank

HENGELO - Het Hengelose centrum krijgt een regenboogbank. Met de mozaïekbank wil de gemeente Hengelo duidelijk aangeven dat Hengelo een regenbooggemeente is. Iedereen is namelijk gelijk in Hengelo; of je nu homo, hetero, lesbisch, biseksueel of transgender bent.


De bank moet nog ontworpen en beplakt worden; de foto is een voorbeeld van een bank in Goor. Voor het ontwerpen doet de gemeente een beroep op de inwoners. Hengelo wil inwoners en bezoekers met de regenboogbank er graag aan herinneren dat diversiteit en tolerantie belangrijke waarden zijn. Door de bank samen met de inwoners te ontwerpen, te verfraaien en te gebruiken, wordt onderstreept wat ze in Hengelo met deze bank willen zeggen: "Hengelo is een stad waar LHBT-ers van harte welkom zijn en uit kunnen komen voor wie zij zijn", aldus de gemeente.

Steentje bijdragen
De gemeente roept inwoners op om een steentje bij te dragen aan de bank. Dat geldt voor jong, oud, hetero, homo, biseksueel of transgender. Vanaf nu kunnen Hengeloërs een ontwerp aanleveren voor de bank. De leverancier levert een 'kale' bank. Het is de bedoeling dat de bank beplakt wordt met mozaïekstenen. Inwoners die een goed idee hebben voor een mozaïekontwerp, kunnen een voorbeeldtekening downloaden op www.hengelo.nl/regenboogbank of een tekening afhalen bij het Kulturhus Hasselo, Wijkcentrum De Hengelose Es, Wijkaccommodatie 't Berflo, de Bibliotheek en het stadskantoor van de gemeente Hengelo. Op deze plekken staat ook een bus om de ontwerpen in te leveren. Dat kan tot woensdag 16 augustus. De regenboogkleuren moeten er in voorkomen in de gebruikelijke volgorde.

Ontwerp kiezen
Een divers samengestelde jury van vijf Hengeloërs maakt begin september een keus uit de binnengekomen ontwerpen. Het winnende ontwerp wordt op de betonnen bank getekend. Vanaf oktober wordt de bank met mozaïek beplakt. Dat gebeurt op een locatie in Hengelo, door inwoners van Hengelo. Iedereen mag komen helpen. Na de zomer gaat de gemeente hiervoor vrijwilligers werven. De bank is in het voorjaar van 2018 klaar en krijgt een plekje in de binnenstad.