Hengel'eau

Hengelo is ontstaan op een plek waar drie beken, Berflobeek, Drienerbeek en Elsbeek samenkomen. Water en beken zitten dan ook in het DNA van de stad. Het gemeentewapen werd op 1 april 1870 per Koninklijk Besluit vastgesteld en als volgt omschreven: "Van lazuur waarover een golvende bande van zilver, het schild ter linkerzijde beladen met eene bijenkorf en eene bijenzwerm van goud, ter regterzijde met eene korenschoof waarin een zeis en een dorschvlegel, alles van goud." De verdeling stelt een beek voor, de bijenkorf en korenschoof belangrijke middelen van bestaan.
Hengelo is een relatief jonge stad die pas in de negentiende eeuw, met de komst van de textiel -en metaalindustrie, tot groei kwam. Strategisch gelegen als knooppunt van spoorlijnen richting Duitsland, en later met de A1 en het Twentekanaal, is Hengelo letterlijk een stad van verbinding. Als nieuwe lijsttrekker heb ik het komende campagnejaar D66 Hengelo dan ook gebombardeerd als partij van de verbinding. Om oplossingen te zoeken voor onze lokale problemen hoeven we namelijk vaak niet ver te kijken. Hengelo heeft enorm veel potentie en alle kennis en kunde al in huis om door te ontwikkelen naar Hengelo 2.0. Een circulaire stad met visie, ambitie, ondernemerschap en inspiratie. Het is de kunst om deze kennis met elkaar in contact te brengen. En dat is een kwestie van doen.
Ik moest hieraan denken toen ik samen met andere Hengelose raadsleden zwoegend over het toeristisch spoor voor railfietsen fietste. De originele spoorlijn was aangelegd door de Geldersch-Overijsselsche Lokaalspoorweg-Maatschappij (GOLS). Een spoorwegmaatschappij die door textielfabrikanten was opgezet om een goede verbinding met het Ruhrgebied te krijgen. Ondanks het feit dat de fabrikanten felle concurrenten van elkaar waren, wist men goed samen te werken vanwege dit gezamenlijk belang. Het is deze 'common sense' die we de komende jaren weer naar boven moeten halen. Met het naar boven halen van de beken is de gemeente al begonnen.