Jeugd Oldenzaal moet erfgoed kennen

OLDENZAAL - Leerlingen van de Oldenzaaalse scholen weten vaak veel van de geschiedenis buiten hun eigen gemeente. Over de Tweede Wereldoorlog, het ontstaan van de VS, de Chinese Culturele Revolutie... maar het Palthe Huis? Of de textielfabriek van Gelderman? En wie is die Plechelmus? Helaas is de kennis op dit vlak toch minder. Maar daar komt de komende jaren verandering in.

In het kader van de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit gaan de Oldenzaalse musea verder met het ontwikkelen van een educatief programma voor het basisonderwijs. Ze ontvangen hiervoor nu 130.000 euro voor de komende vier jaar.

Leerlijn
Uitgangspunt van het project is het opzetten van een doorgaande leerlijn Erfgoed die een meerwaarde vormt voor het onderwijs en waar mogelijk zelfs lesstofvervangend is. Alle bestaande erfgoedinstellingen uit Oldenzaal worden betrokken bij de ontwikkeling van de leerlijn. Een leerling die de leerlijn volgt zal aan het eind kennis hebben gemaakt met al het materiële en immateriële erfgoed uit zijn eigen omgeving. De verkregen subsidie zal worden ingezet voor het ontwikkelen van nieuw lesmateriaal (in samenwerking met het onderwijs), deskundigheidsbevordering voor zowel docenten als erfgoedinstellingen en de realisatie van een groot aantal pilots.

Financiering
De regeling Cultuureducatie met Kwaliteit wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Provincie Overijssel. Naast de bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Provincie heeft de stichting ook een bijdrage van € 10.000,- ontvangen van de gemeente Oldenzaal voor de uitvoering van het traject.