Afbeelding
Foto:

Rioolplan zorgt voor droge voeten in Hengelo

HENGELO - Riolering; niet het meest sexy onderwerp om te bespreken. Maar weinig Hengeloërs staan er actief bij stil wat er zich zoal onder hun voeten afspeelt. Hierdoor wordt wel eens onderschat hoe belangrijk de riolering is voor de voortdurende leefbaarheid in de stad. De gemeente werkt momenteel aan een nieuw rioleringsplan, wat zeker meer tot de verbeelding zal spreken.

Klimaatverandering is steeds meer zichtbaar in Nederland. Zo lijken de extremen groter te worden: periodes met aanhoudende warmte en droogte, afgewisseld met juist zeer fikse stortregens die veel water in een korte tijd op Hengelo gooien. En met name dit laatste aspect kan dan voor praktische problemen zorgen.

Verandering
Het nieuwe rioleringsplan speelt daarom ook actief in op de gevolgen van klimaatverandering voor de stad. De gemeente was de afgelopen tijd al druk bezig achter de schermen om in kaart te brengen waar problemen zullen ontstaan tijdens hevige regenval. Om dit aan te pakken wordt niet alleen bestaande riolering vervangen waar nodig, maar ook wordt regenwater straks op een andere manier afgevoerd. Nu gaat regen- en rioolwater nog via één buis, wat kan zorgen voor overbelasting. De gemeente wil dit straks 'loskoppelen', waarbij regenwater in de toekomst naar beken moet gaan. Het anders inrichten van de openbare ruimte en het benutten van de beken moet zorgen voor droge voeten, nu en in de toekomst.

Groene stad
Hengelo is ook al voortvarend bezig om de stad weer groener te maken en ook particulieren te bewegen om dit te doen. Decennia lang was de trend om veel openbare ruimte en tuinen te voorzien van betegeling. Onderhoudsarm en daarom aantrekkelijk, maar niet zonder problemen. Zo houden tegels niet alleen hitte vast in de zomer, maar zorgen ze er ook voor dat water moeilijker weg kan lopen.