Afbeelding
Foto:

Hengelo investeert
in grotere wensen komende jaren

HENGELO - De gemeente Hengelo staat er financieel gezond voor. De afgelopen week gepresenteerde kadernota laat voor Hengelo een gunstig beeld zien; de gemeente kan de komende jaren veel meer investeren dan aanvankelijk gedacht.

In de Kadernota geeft de gemeente onder meer aan waarin ze willen investeren in de periode 2018-2021. Maar omdat ook de gemeente natuurlijk niet Sinterklaas is met een bodemloze portemonnee moeten concrete keuzes gemaakt worden. Waarin wil Hengelo dan graag investeren om het meeste rendement uit de euro's te halen?

Nieuw beleid
Dankzij de ademruimte is er allereerst ruimte voor nieuw beleid. Dit omvat opbouwende zaken, zoals de 150.000 euro die het college wil gebruiken om jongeren zonder startkwalificatie aan een baan te helpen. Verder stellen zij voor om de komende drie jaar 185.000 euro uit te trekken voor duurzaamheid, zoals het versneld vervangen van openbare verlichting door zuinige LED's. Verder wordt nog eens 100.000 euro ingezet voor het veiliger maken van Hengelo.

Bakstenen
Uiteraard spreken de investeringen in fysieke objecten iets meer tot de verbeelding voor veel Hengeloƫrs. Zo stelt het college in 2018 een half miljoen euro beschikbaar voor het toekomstbestendig maken van het Rabotheater en de latere jaren 400.000 euro. Zo moet een goede basis ontstaan.

Uitdagingen
Uitdagingen zijn er natuurlijk ook voor de gemeente, bijvoorbeeld op de relatief dure zorgtaken. 'We hebben te maken met tekorten op de Jeugdzorg en WMO. We hebben een pakket aan maatregelen voorgesteld om de zorg en ondersteuning in de toekomst beter vorm te geven, rekening houdend met de beschikbare budgetten. Dat vraagt de komende tijd een enorme inspanning', aldus wethouder Jan Bron.

Binnenstad
Een ander speerpunt blijft de binnenstad. Binnenkort start de bouw van het stadskantoor, de renovatie van het stadhuis en het verbeteren van het gebied daaromheen. Samen met andere partners wil de gemeente investeren qua geld en beleid.