Afbeelding
Foto:

Jelmer's droom komt uit

HENGELO - Hengeloërs; je treft ze ook overal. Zo is de 24-jarige Jelmer Jetten ver van huis. Hij woont al drie jaar als student in Denemarken. Een inspirerend verhaal over het waarmaken van je persoonlijke droom.

Sinds 2014 woont hij als student in Denemarken. Hij studeert Business language and IT-marketing communication aan het University College Syddanmark. (Syddanmark betekent: Zuid-Denemarken) In januari studeert hij af.

Grote stap
Jelmer was voor zijn studie werkzaam bij ToysXL in Enschede, wat zijn interesse voor sales en communicatie aanwakkerde. Via het internet leerde hij een Deense jongen kennen die hem vertelde over het schoolleven. Uiteindelijk besloot Jelmer om een grote stap te maken: wonen en studeren in Denemarken. In Nederland heeft hij een vader en moeder en een twee jaar jongere broer. Jelmer probeert regelmatig naar Nederland te komen en de familie bezoekt hem ook in Denemarken.

Heel anders
Het Deense onderwijs is zeker anders dan in Nederland. "Er ligt veel focus op het samenwerken, je krijgt meer echte groepsprojecten en is er meer focus op je individuele ontwikkeling. Je voelt je hier niet als een nummer, maar als een persoon dat echt gezien word. Dit is soms in Nederland wel anders, althans dat gevoel had ik. De manier van leren werkt hier veel effectiever voor mij, dan in Nederland." Jelmer leerde ook zijn Belgisch/Dominicaanse vriendin hier kennen. Zij kwam voor een uitwisseling naar Denemarken en ze wonen nu twee jaar samen.

Na de studie
Inmiddels voelt Jelmer zich ook echt Deens; hij is dan ook helemaal thuis naar zijn gevoel. Hij spreekt vloeiend Deens, wat helpt bij het integreren. Denen zijn warme, lieve mensen en de cultuurverschillen zijn klein. Eerlijk, terughoudend, maar wel met een strikte scheiding van werk en privé. "Inmiddels heb ik naast mijn studie ook een studiebaan hier in Denemarken bij Trendhim; een winkel voor mannen-accessoires. Daar leer ik veel van en ik ben ze dan ook dankbaar voor deze kans." De komende jaren wil hij werken, kennis opdoen en uiteindelijk een huis mét kinderwens. Maar voorlopig wil het duo zich richten op hun carrière.

Heimwee
"In het begin heb ik het wel eens lastig gehad en mijn familie, vrienden en Nederland gemist, maar ik ben hier goed opgevangen en de heimwee is weg. Ik zie (een deel van) mijn familie en vrienden meestal elke 4-5 maanden een paar dagen. Gelukkig woon ik in het zuidelijke deel van Denemarken op Jutland en is het niet het einde van de wereld om naartoe te rijden. Vanaf hier naar Hengelo is te doen in ongeveer 5,5 - 6 uurtjes rijden.