Afbeelding
Foto:

Hengelo goed op weg met recyclen e-waste

HENGELO - De inwoners van Hengelo zijn steeds actiever op het gebied van inzameling van elektronisch afval, het zogeheten e-waste in vaktermen. Helaas verdwijnt er nog te veel electronica bij het restafval, maar er zijn wel steeds meer goede initiatieven om dit terug te dringen.

Uit cijfers van WeCycle blijkt dat Hengeloërs bovengemiddeld veel elektronische apparaten laten recyclen. Landelijk ligt dit percentage op gemiddeld 4,7 kilo, in Hengelo is dit 4,8 kilo per inwoner per jaar. Hiermee staat Hengelo op de tweede plaats van Overijsselse gemeenten; Oldenzaal staat bovenaan met 5,9 kilo. Het gaat hierbij niet alleen om echte apparaten, maar ook bijvoorbeeld energiezuinige lampen worden meegerekend in deze cijfers.

Meer opties
Naast het weggooien van een apparaat zijn er natuurlijk ook nog meer opties. Zo kan een kapot apparaat gerepareerd worden bij één van de Repaircafé's in Hengelo, gedoneerd worden aan Het Goed of weggegeven via Marktplaats. En ja, er is veelal best iemand te vinden die juist dolblij is met uw oude apparaat.

Benchmark
Doel van de benchmark is om gemeenten te stimuleren meer e-waste in te zamelen. Zij proberen dit dan weer bij de burger over te brengen door uiteenlopende promotie. In totaal zamelde Wecycle vorig jaar 110 miljoen kilo in. Daarvan is 65 miljoen kilo afkomstig van gemeenten en 45 miljoen kilo van winkels.

Circulair en sociaal
Wecycle voert momenteel een inzamelactie met alle 317 partnergemeenten om de circulaire en de sociale economie met elkaar te verbinden. Inwoners die e-waste inleveren op de gemeentelijke milieustraat, kunnen daarmee een zelfgekozen lokaal goed doel ondersteunen. Wecycle geeft 25 keer een sponsorcheque weg van 1.000 euro voor een goed doel. Wecycle laat de ingeleverde elektrische apparaten en lampen optimaal recyclen en bereikt daarmee een nuttige toepassing van 97 procent.