Afbeelding
Foto:

Ik ben IJkje Abeln en ik geef vanaf 25 september de cursussen Frans beginners en Frans gevorderden bij de Volksuniversiteit in Hengelo.


Ja hoor, zegt u maar gerust dat ik een beetje francofiel ben. Wat heet trouwens een beetje… Ik geef geen Franse les om dat ook van u te maken. Ik ga er gewoon van uit dat u het al bent. Frans is vooral attractief als je al een binding hebt met die typisch Franse cultuur… en ook niet te vergeten hun cuisine. Je er dus graag bent. Of nog hechter, jezelf, familie of vrienden er wellicht een tweede huis of caravan hebben. En even tussen haakjes: ook zij die zakelijke interesses hebben kunnen voor de goede communicatie met hun Franse tegenspelers met plezier bij ons terecht.

Schoonheid
Is het de schoonheid pur sang van de taal die ons interesseert? Absoluut een belangrijk aspect. De Franse taal is zangerig, de Fransen spelen graag met woorden en houden van theater in hun discours. Ga maar naar een café/bar, restaurant. Drink wat aan le zinc. Slenter langs een boulevard in Paris. Zit aan bij het déjeuner tussen de chauffeurs in een Routier onderweg aan de Route Nationale. Ga binnen bij een of ander Musée… le sentiment français maakt zich onherroepelijk van ons meester. Daarom, om je echt in la douce France thuis te gaan voelen is de taal spreken en verstaan al een genot op zichzelf. "Oui l'esprit français… ça, c'est notre joie!"

Je vous invite, à bientôt.

IJke Abeln

In de rubriek Slimmer presenteren wekelijks docenten van de Volksuniversiteit Hengelo zich. Zij organiseren uiteenlopende cursussen van leuk tot leerzaam. Kijk ook op: www.volksuniversiteit-hengelo.nl