Afbeelding
Foto:

Hengelo praat over toekomstplannen voor afval

HENGELO - Afval; we zitten er allemaal mee en willen er graag weer snel vanaf. Maar hier zitten wel enkele uitdagingen aan. Want de gemeente en afvalinzamelaar Twente Milieu willen het afval het liefste zo duurzaam en efficiënt mogelijk verwerken. Hiervoor is het van belang dat ook de Hengelose huishoudens hun deel doen om de stad duurzamer te maken.

Zoals iedere Hengeloër inmiddels weet - of hoort te weten - zal de grijze container uiteindelijk verdwijnen. Dit jaar zal de container voor restafval gefaseerd uit Hengelo verdwijnen. Hengeloërs moeten dan met hun restafval in een 30-liter zak naar een ondergrondse container in de buurt. Dit is ook wel bekend als omgekeerd inzamelen: Twente Milieu haalt alles op, behalve het restafval. Dit moet dan een duidelijke prikkel zijn om beter te gaan recyclen. De locaties van ondergrondse containers zijn gekozen aan de hand van diverse factoren, zoals de bereikbaarheid en veiligheid.

Niet onomstreden
Dit is natuurlijk niet geheel onomstreden. Hengeloërs moeten straks immers meer moeite doen om van hun afval af te komen. Toch denkt de gemeente dat de inwoners uiteindelijk de voordelen in zullen zien van dit systeem. Zo moet hierdoor de kosten voor verwerking van het restafval fors dalen. In andere gemeenten bleek al dat het stimuleren van recyclen zorgde voor lagere kosten voor inwoners.

Bijeenkomsten
Om de inwoners zo goed mogelijk te informeren wordt veel moeite gedaan. Zo ontvingen inwoners van betreffende wijken eerder al brieven en andere informatie. Daarnaast organiseert Twente Milieu per wijk nog enkele inloopbijeenkomsten waar mensen terecht kunnen om vragen te stellen. Deze zijn te vinden op www.twentemilieu.nl/bye-bye-bak. Zo worden in juli nog bijeenkomsten gehouden voor inwoners van (groot) Driene, Wilderinkshoek en op 15 juni nog voor bewoners van Weusthag. Deze bijeenkomst is op donderdag 15 juni van 19.30 tot 21.00 uur in wijkcentrum Slangenbeek.