Afbeelding
Foto:

Hengelo in actie tegen wateroverlast

HENGELO - Klimaatverandering; we horen er veel over maar het is voor veel mensen nog een 'ver van mijn bed'-show. En toch... is het wel eens opgevallen dat het toch wat vaker lijkt te regenen? En dat dit ook nog eens wat harder valt? Dit zijn aspecten die toch enige zorgen baren.

Met deze gedachte wil de gemeente Hengelo nauwer samen gaan werken met het waterschap Vechtstromen. Gezamenlijk blazen zij het platform Hengel'eau nieuw leven in. Dit is een voorlichtingsplatform waar inwoners terecht kunnen wanneer ze informatie zoeken over water in Hengelo in de brede zin. Dit wordt nu in een vernieuwd en eigentijds jasje gestoken op www.vechtstromen.nl/hengeleau. Door de gevolgen van klimaatverandering staat water in Twente weer hoog op de agenda.

Piekmomenten
Naast normale regenval zijn er ook bepaalde piekmomenten waar veel regen valt in een zeer korte periode. Dit zorgt dan voor een overbelasting van rioleringen. Het hoogteverschil in Twente zorgt dan nog voor extra wateroverlast in Hengelio, wat immers lager ligt dan Enschede en Oldenzaal. De aanleg van nieuwe beken moet zorgen voor een betere afvloeiing van het water en dus het voorkomen van overlast.

Veldbeek
De Veldbeek, die gaat stromen tussen het FBK-stadion, dwars door het Watertorenpark naar het Industrieplein, is een van die belangrijke nieuwe beken. Daarnaast wordt gewerkt aan de andere beken zoals de Drienerbeek, Berflobeek en Balksbeek. Naast voorkomen van problemen staat ook beleving centraal. Zo moeten de beken en omgeving groener én mooier worden. Bovendien zorgt vergroening ervoor dat de stad koeler blijft op warme dagen en neemt een groene openbare ruimte een stuk beter water op dan een omgeving van stenen en asfalt.

Ontwikkelingen
???????Via Hengel'eau zorgen het waterschap en de gemeente ervoor dat inwoners op de hoogte blijven van de ontwikkelingen e´n ook zelf gestimuleerd worden om mee te doen. Zo kunnen Hengeloe¨rs meehelpen om wateroverlast te voorkomen door bijvoorbeeld een groen (sedum) dak aan te schaffen en hun betegelde tuinen te verruilen voor een groene tuin.