Afbeelding
Foto:

Scholen Oldenzaal verder op één locatie

OLDENZAAL - De Franciscusschool, Nutsschool en het Twents Carmel College Lyceumstraat gaan mogelijk samen verder op één locatie. Dit is het uitgangspunt van het nieuwe Onderwijshuisvestingsplan dat binnenkort door de gemeenteraad vastgesteld zal worden.

De twee basisscholen zijn toe aan nieuwe panden; de huidige locaties zijn afgeschreven. En ook het Twents Carmel College aan de Lyceumstraat kijkt aan tegen toekomstige nieuwbouw of verbouw van het bestaande pand. Dit schept een interessante mogelijkheid: wat als de scholen verder gaan op één locatie, mét het behouden van de eigen identiteit?

Overleg
Afgelopen periode hebben de besturen van de drie scholen samen een scenario uitgewerkt voor clustering van de Nutsschool, Franciscusschool en het TCC. Hierbij ligt de nadruk op het realiseren van een nieuwbouw van de twee basisscholen. Inmiddels is er bij ede gemeenteraad een kredietaanvraag gedaan. Als de raad hiermee instemt kunnen de scholen begin 2018 verder werken aan plannen voor nieuwbouw. Over vijf jaar wordt de (ver)nieuwbouw van het TCC weer onderwerp van gesprek.

Voordelen
Het onderbrengen van het basis- en voortgezet onderwijs op één plek heeft diverse concrete voordelen. Dit maakthet mogelijk om faciliteiten zoals een sporthal, schoolbibliotheek en muzieklokaal te delen wat gunstig is voor de kosten. Ook kunnen ouders zo kinderen uit verschillende leeftijden makkelijker naar school brengen en het vergemakkelijkt de overstap van het basis- naar voortgezet onderwijs.

Eigen identiteit
Een belangrijke voorwaarde van de schoolbesturen is dat ze wel onderscheidend van elkaar moeten blijven. Om keuze voor leerlingen en ouders te kunnen blijven bieden. Elke school geeft vorm aan hun eigen karakteristiek profiel, waarbij de scholen samenwerken om enerzijds optimale kansen voor kinderen te creëren. De ambitie is het creëren van gelijke kansen voor alle kinderen van 0 tot 12 jaar. Waarbij elk kind telt en een passende plek krijgt om zich naar vermogen te kunnen ontwikkelen. Daarvoor is het wenselijk te beschikken over scholen met een flexibele indeling die toekomstbestendig is.