Afbeelding
Foto:

Hengelo wil sfeervolle binnenstad

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft de nieuwe horecavisie klaar voor besluitvorming. Het college van B&W komt met een breed pakket aan beleidsmaatregelen met één doel: de binnenstad sfeervol en levendig maken.

Het is niet bepaald een geheim dat de Hengelose binnenstad toch een stukje sfeer mist. Wie er rondloopt ziet veel lege panden, lege pleinen en weinig gezelligheid. Maar gelukkig zijn er diverse positieve ontwikkelingen gaande. Zo timmert Bureau Hengelo goed aan de weg om meer activiteiten te organiseren en te ondersteunen in het centrum, zoals de recente goed bezochte jubileummarkt.

Horeca
Het horeca-aanbod is eveneens een belangrijke pijler onder de aantrekkelijkheid van de Hengelose binnenstad. De gemeente wil dit de komende jaren verder versterken om zo de sfeer blijvend te verbeteren. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft nu een nieuwe horecavisie opgesteld die binnenkort door de gemeenteraad vastgesteld kan worden.

Clusteren
Een belangrijke nieuwe insteek is om horeca meer te gaan clusteren. Zo zal, afhankelijk van het soort horeca en de locatie, een andere sluitingstijd gehanteerd worden. Hierdoor zal de nachthoreca met een openingstijd tot 06.00 uur met name geconcentreerd worden rond de Pastoriestraat en Willemstraat.

Exploitatievergunning
De gemeente voert ook een nieuwe exploitatievergunning in. Dit is een spreekwoordelijke stok achter de deur. De vergunning omvat namelijk een serie afspraken tussen gemeente en horeca, met als doel om het uitgaan goed te laten verlopen. Onder meer het inschakelen van portiers en toegang van minderjarigen zijn hierin vastgelegd. Het nieuwe beleid kwam tot stand dankzij brede inspraak van horeca. Koninklijke Horeca Nederland is minder enthousiast, zij vrezen meer rompslomp.

Afspraken
In de nieuwe horecavisie staat ook dat er nadere afspraken gemaakt zullen worden met de horeca van Metropool en het Rabotheater. Aanleiding is dat de horeca mogelijke oneerlijke concurrentie vreest van deze twee organisaties.