Afbeelding
Foto:

Vrachtvervoer Overijssel kan en moet efficiënter

TWENTE - Het vrachtvervoer binnen Overijssel kan en moet ook efficiënter uitgevoerd worden. De CDA Statenfractie van Overijssel wil dat er actiever wordt gekeken naar de mogelijke verbeterpunten op dit vlak.

De fractie signaleert momenteel diverse pijnpunten. Zo gaat er nu al relatief veel vrachtvervoer over het spoor. Door werkzaamheden in binnen- en buitenland zal dit de komende jaren naar verwachting toenemen. Oldenzalers merken dit al; de afgelopen jaren raasde menig goederentrein door de gemeente. En iedere trein brengt geluid, trillingen en mogelijke risico's met zich mee, wat zorgt voor een fikse aantasting van het woongenot van mensen rondom het spoor.

Minder spoor
De CDA-fractie zou liever zien dat de Provincie Overijssel meer inzet op goederenvervoer over het water en efficiënter vervoeren op de weg. Afgelopen week werd dit al besproken bij de Provinciale Statenvergadering, waar de plannen voor goederenvervoer en logistiek besproken werden.

Vervoer over water
Het vervoer over water zou een goed alternatief zijn. Zo werd het kanaal de Haandrik bij Almelo eerder opgewaardeerd waardoor de hoeveelheid vrachtverkeer toe kan nemen. Daarnaast beschikt Twente al over de benodigde infrastructuur voor het laden en lossen en verder transport van goederen. Onder meer de Combi Terminal Twente in Hengelo heeft zeker groeimogelijkheden op dit vlak. Vervoer over water is bovendien een stuk minder belastend voor omwonenden. "Ik heb gedeputeerde Boerman dan ook opgeroepen om vooral hier op in zetten", aldus woordvoerder Verkeer en Vervoer Bart van Moorsel.

Goede positie
Overijssel heeft nu al een relatief gunstige positie ten opzichte van andere regio's. Transport en logistiek lijkt in het bloed te zitten, zeker bij de Twentenaren. Juist de combinatie van de aansluiting op de vaarwegen, het internationale wegennet en de vele logistieke dienstverleners maakt Overijssel aantrekkelijk als vestigingslocatie voor bedrijven. ???????????????Het creëren van werkgelegenheid is voor het CDA één van de belangrijkste taken van de provincie. Overijssel heeft een grote logistieke sector waarin veel mensen werkzaam zijn. Het CDA is blij met de plannen van gedeputeerde Boerman om de logistieke sector verder te ontwikkelen.