Gemeentehuis op zonnestroom
Gemeentehuis op zonnestroom Foto:

Hengelo heeft grote ambitie voor duurzaamheid

HENGELO - De gemeente Hengelo heeft een grote ambitie om de komende jaren nog duurzamer te worden. Een belangrijk thema wat ook hier al vaker ter sprake kwam. Maar: ook zeker noodzakelijk. Want doorgaan op oude voet is simpelweg niet haalbaar.

Door aspecten zoals de eerder stijgende milieuvervuiling en het opraken van traditionele energiebronnen wordt wereldwijd steeds meer gekeken naar alternatieven om toch in een groeiende energiebehoefte te voorzien. Om hier lokaal uiting aan te geven stelde de gemeente de ambitieuze energieagenda Nieuwe Energie 2017-2021 op.

Transitie
De gemeente wil hiermee ook inspelen op de energietransitie. Dit is het verschuiven van traditionele energiebronnen zoals aardgas naar groene energie. Wethouder Marcel Elferink wil dan ook vol inzetten op deze ontwikkeling. 'We zetten concrete stappen naar energiebesparing, de afkoppeling van woningen van het aardgas en groene energie.'

Praat mee
Hengeloërs krijgen ook nog de gelegenheid om mee te praten over het programma Nieuwe Energie Hengelo. Begin komende maand wordt dit namelijk in een politieke markt besproken. De gemeente wil ook op andere vlakken met inwoners in gesprek over de duurzame ambities. "De transitie wordt voor een groot deel ook gedragen door de ondernemers, huiseigenaren en andere initiatiefnemers. Veel huishoudens in Hengelo zijn al goed op weg. Daar kunnen we van leren", aldus wethouder Elferink. "Met hen gaan we in gesprek om er achter te komen hoe we hen als gemeente het beste kunnen helpen. Want alleen samen kunnen we die energietransitie succesvol maken."

Energieneutraal wonen
Uiteindelijk moeten steeds meer Hengeloërs energieneutraal gaan wonen. Het afkoppelen van aardgas vloeit ook voort uit landelijke afspraken. De Rijksoverheid wil namelijk dat de energievoorziening in 2050 volledig duurzaam moet zijn. Hengeloërs kunnen dan als alternatief gebruik maken van bijvoorbeeld warmtepompen of het warmtenet. Ook wil de gemeente de plaatsing van zonnepaneln op ongebruikte daken stimuleren. Dit in combinatie met maatregelen die ook concreet het verbruik terug kunnen dringen zoals het beter isoleren van woningen en bedrijfspanden. "Dat is goed voor de portemonnee van huiseigenaren en huurders e´n zorgt voor een flinke energiebesparing." Wat voor woningen geldt, geldt ook voor mobiliteit. Wagenparken van bedrijven en de gemeente gaan de komende jaren over op elektrisch. 'We moeten in ons land binnen een generatie stoppen met gas en olie als brandstof', vertelt Elferink. 'Daarom ben ik blij dat we in Hengelo ook concrete stappen zetten om de energietransitie te maken.'