Afbeelding
Foto:

Inventarisatie voor glasvezel in buitengebied

HENGELO - Internet is steeds belangrijker in het dagelijks leven. Naast dat particulieren steeds meer gebruik maken van internet voor uiteenlopende toepassingen is het ook voor bedrijven een belangrijk aspect in hun groei en stabiliteit.

Afgelopen week begon het bundelen van de vraag zoals dit genoemd wordt. Om de aanleg van glasvezel rendabel te maken is het namelijk nodig dat zeker de helft van de huishoudens en bedrijven een concrete toezegging doet dat zij uiteindelijk diensten af zullen nemen via het snelle netwerk. Er is gekozen voor deze insteek vanwege de relatief hoge kosten om het buitengebied aan te sluiten op glasvezel. Immers, in een stad als Hengelo kun je in een wijk honderden huishoudens aansluiten op een relatief kleine oppervlakte. In een kleinere kern als Beckum moet je veel meer kabel trekken en bereik je minder huishoudens. Dit zorgt dus voor hogere kosten per aansluiting. Om de aanleg rendabel te maken is het belangrijk dat de bedrijven enige zekerheid op toekomstige inkomsten hebben.

Inventarisatie
Momenteel is de inventarisatie voor het gebied Zuidoost-Twente van start gegaan. Dit omvat de buitengebieden van Enschede, Haaksbergen, Hengelo en Losser. Bewoners kunnen zich nog tot 10 juli aanmelden voor een glasvezelaansluiting. Om inwoners te infomeren over de aanleg en diensten worden ook meerdere informatieavonden gehouden. Binnenkort ontvangen de inwoners van de buitengebieden een brief met uitnodiging voor een informatiebijeenkomst. Directeur Piet Grootenboer van Glasvezel Buitenaf verwacht dat de bijeenkomsten veel bezoekers zullen trekken; de wens voor glasvezel bleek namelijk in andere gebieden zoals Noordoost-Twente ook erg groot. Hier werd de benodigde 50 procent met gemak gehaald.

Aanbod
In de buitengebieden van Hengelo, Losser, Enschede en Haaksbergen gaat het in totaal om 4.300 huishoudens en bedrijven die mogelijk een aansluiting krijgen. Deze krijgen dan het aanbod om voor 12,50 euro per maand een glasvezelaansluiting te ontvangen.