Afbeelding
Foto:

Dier hoort niet aan boom

OLDENZAAL - Wie van zijn of haar huisdier af wil, heeft diverse opties. Verkopen, weggeven en aan een boom binden. Heel normaal toch? Helaas zijn veel baasjes het hier klaarblijkelijk nog mee eens, want ook in Oldenzaal komt het trieste fenomeen van een hond aan de boom binden nog voor.

Zo kreeg het Dierenopvangcentrum Oldenzaal eind vorige maand een melding van een hond aan boom in het Hulsbeek. Het dier, Droopy genaamd door het asiel, heeft inmiddels een nieuw thuis gevonden. Mede dankzij de vele media-aandacht rond de vondst kwamen er veel hartverwarmende reacties binnen bij de opvang. Droopy en de nieuwe baas zijn erg blij met elkaar volgens de dierenopvang.

Afstand doen
Afstand doen van een dier is nooit makkelijk. Maar het is wel belangrijk om je verantwoordelijkheid als eigenaar te nemen en dit op een goede manier te doen. Deze dieren worden met liefde opgevangen door het Dierenopvangcentrum. Afstand doen is zeker betaalbaar en de medewerkers informeren u graag over de mogelijkheden, zo benadrukt Liesbeth van Hoorik van de dierenopvang.

Opvang
Gemiddeld verblijven honden 42 dagen bij het dierenopvangcentrum, voordat zij herplaatst kunnen worden. Droopy bleek door de hoge gunfactor sneller dan verwacht herplaatsbaar te zijn, ondanks zijn hogere leeftijd. De dierenarts heeft zijn leeftijd vastgesteld op circa 7 jaar en heeft gelukkig geen medische afwijkingen of fysieke verwaarlozing geconstateerd.

Toename
Helaas constateerden de dierenopvangcentra landelijk een toename van zowel gedumpte als ingebrachte dieren de afgelopen jaren. Dit is deels te verklaren door de economische crisis, waardoor eigenaren simpelweg de kosten niet meer konden betalen. Dit had wel als gevolg dat ook de kosten voor dierenopvangcentra fiks stegen. Zij zien immers een morele verplichting om de dieren goede medische zorg te bieden, waar wél een prijskaartje tegenover staat. De organisatie werkt onder meer samen met de gemeente Oldenzaal, Dierenziekenhuis Oldenzaal, Dierenbescherming, Dierenambulance Twente, onderwijsinstellingen in de regio en is een erkend leerbedrijf. De organisatie is ook sterk afhankelijk van vrijwilligers.