Afbeelding
Foto:

Controle van zwemwater

TWENTE - Het zomerseizoen komt er weer aan, waardoor er snel ook weer buiten gezwommen kan worden. Maar hoe weet je of het water veilig is of niet? De Waterschappen helpen je hier graag bij.

Tijdens de officiƫle zwemperiode die nu begonnen is controleren de Waterschappen en Rijkswaterstaat actief de kwaliteit van zwemwaterlocaties. En dat zijn er aardig wat in Nederland; ongeveer 800 zwemplekjes. In de zomermaanden worden regelmatig monsters genomen en onderzocht, onder meer op de aanwezigheid van blauwalg. Deze bacterie is gevaarlijk voor dieren en hinderlijk voor mensen. Dit zorgt onder meer voor jeuk en een branderig gevoel in de ogen.

Warm weer
De kwaliteit van zwemwater kan in een warme periode snel veranderen. De kans op bijvoorbeeld botulisme neemt toe en dat kan zwemmers, maar ook honden, gezondheidsklachten opleveren. Moderne technologie helpt zwemmers om zichzelf goed te informeren. Zo is er voor Android en IOS smartphones de Zwemwater-app. Deze gratis applicatie geeft aan of een zwemplek al dan niet veilig is.

Informatie
In de Zwemwater-app kunnen zwemliefhebbers informatie opvragen over 800 zwemlocaties in Nederland. Door de app te raadplegen kunnen mensen naast het zwemadvies onder meer zien hoeveel parkeerplekken de locatie heeft of er horecagelegenheden aanwezig zijn en hoe de locatie het beste is te bereiken. Een bijzonder handige applicatie dus.