Afbeelding
Foto:

Boeskoolstroom
start met verkoop

OLDENZAAL - Boeskoolstroom start komende woensdag met de verkoop van duurzame stroom en gas. De lokale energiecoöperatie timmerde de afgelopen tijd al veel aan de weg om honderd procent duurzame energie te promoten.

Boeskoolstroom is een burgerinitiatief zonder winstoogmerk, met als uiteindelijke doel om zelf lokaal stroom op te wekken. Nu betreft het leveren nog het doorverkopen van duurzaam ingekochte stroom van andere coöperaties. Uiteindelijk willen zij een eigen netwerk van zonnepanelen wat dan lokaal stroom moet gaan leveren. Bedrijven stellen dan hun dak ter beschikking om de panelen te plaatsen. Voorzitter Harry Snijders denkt dat deze insteek een succes zal worden. "Dat is efficiënter en zorgt ervoor dat de opbrengsten van energieverkoop lokaal blijven. Daarmee kunnen we ook lokale maatschappelijke projecten ondersteunen", zegt Snijders. Zowel particulieren als bedrijven kunnen via Boeskoolstroom duurzame energie afnemen.

Gesprekken
De coöperatie is in gesprek met een aantal bedrijven die hun dak ter beschikking willen stellen voor collectieve zonnestroomprojecten. "Particulieren en bedrijven die geen eigen geschikt dak hebben kunnen deelnemen in zo'n project en toch eigen zonnestroom opwekken. Dat is natuurlijk geweldig", vertelt Snijders. Totdat Boeskoolstroom eigen energieprojecten heeft gerealiseerd, wordt duurzame energie van andere collega energiecoöperaties geleverd.

Filmavond
Om de start van de verkoop van duurzaam stroom en gas te vieren organiseert Boeskoolstroom komende woensdag een filmavond, samen met het Filmhuis Oldenzaal. Tijdens de feestelijke avond wordt de film "Samuel in the clouds" vertoond. De film vertelt het verhaal van de Boliviaanse skiliftbediende Samuel die uitkijkt over het dak van de wereld. In deze mooie film vertelt de Belgische filmmaker Pieter van Eecke met adembenemende beelden van het Andesgebergte een ontroerend verhaal over de gevolgen van klimaatverandering.
De film is toegankelijk voor iedereen tegen het gangbare Filmhuis tarief. Nieuwe leden van Boeskoolstroom ontvangen gratis vrijkaartjes voor deze filmavond. Meer informatie is te vinden op www.boeskoolstroom.nl. Het Filmhuis Oldenzaal is te vinden in het Stadstheater aan de Molenstraat 25. Aanvang is op woensdag 10 mei om 20.00 uur. Kaarten kosten 8,50 euro.