Afbeelding
Foto:

Humanitas zoekt
vrijwilligers

HENGELO - Vrijwilligers spelen een steeds grotere rol in het lokale welzijn. De samenleving is de afgelopen jaren aan verandering onderhevig. Zo is de zorg soberder en gemeenten krijgen meer sociale taken opgelegd die eerder onder het Rijk vielen. Hierdoor is ook de vraag naar vrijwilligers gestegen bij organisaties zoals Humanitas.

Door bezuinigingen in combinatie met een toenemende hulpvraag, moet de zorgsector steeds meer doen met steeds minder geld. Daarmee staat de zorgsector onder druk. Gemeenten doen in deze ontwikkeling steeds vaker beroep op Humanitas Twente. Dit is te zien in de stijging van het aantal deelnemers die ondersteuning hebben gehad van een vrijwilliger van Humanitas Twente.

Stijging
In 2015 zijn 1.800 deelnemers ondersteund. In 2016 is dit aantal gestegen naar 2.000 deelnemers. Humanitas signaleert daarnaast dat ook de zorgbehoefte en vragen steeds complexer worden; iets waar zij niet altijd makkelijk een antwoord op hebben.

Maatwerk
Humanitas probeert zo goed mogelijk in te spelen op deze complexe, meervoudige probmatiek. Onder meer door meer mensen te ondersteunen, maatwerrk te bieden in korte en langdurige ondersteuning en alert te zijn op nieuwe kwetsbare doelgroepen.

Vrijwilligers
Humanitas spreekt van een complexe situatie wanneer hulpvragers problemen hebben op ten minste drie gebieden. Dit omvat onder meer opvoeding, relaties, gezondheid, geldzaken, wonen, taal en dagbesteding. Dit soort complexe situaties komen steeds vaker voor. Zo zijn er duidelijke links tussen armoede, eenzaamheid en laaggeletterdheid.

Meerdere factoren
"We zien meer aanvragen waarbij er bijvoorbeeld armoede speelt, samen met een gebrek aan taalbeheersing, terwijl er ook nog een kind met een diagnose zoals autisme of ADHD in huis is'', vertelt regiocoördinator Inge de Vries van Humanitas Twente. Om hierop te kunnen anticiperen is Humanitas Twente op zoek naar nieuwe vrijwilligers. In dit verband organiseert Humanitas Twente een informatiemarkt op dinsdag 9 mei van 19.00 – 21.00 uur en op donderdag 11 mei van 10.00 – 12.00 uur aan de Oude Bornseweg 85, te Hengelo. Kijk ook op: www.humanitastwente.nl