Afbeelding
Foto:

Reuring in de stad met historische markt

HENGELO - Komende zaterdag gaat Hengelo weer even terug in de tijd. Ruim 150 jaar om precies te zijn; naar de tijd van de eerste weekmarkt. Want: dát gaf nog eens 'reuring in de stad'!

In 2016 werd voor het eerst een historische weekmarkt gehouden, ter gelegenheid van het 150-jarig marktjubileum. Vanwege het grote aantal bezoekers en de bijzondere sfeer kwam er al gelijk roep om het evenement een vaste plek te geven op de Hengelose activiteitenkalender. Nu staan we dus aan de vooravond van de tweede editie.

Veel te zien
De bezoekers kunnen zich zaterdag in het hele centrum van Hengelo vermaken op historisch verantwoorde wijze. Gespiegeld aan soortgelijke evenementen zoals het Bruegheliaans Festijn in Losser wordt er namelijk veel moeite gedaan om het historische karakter te benadrukken. Zo zijn er ruim 150 figuranten in historische kleding die het sfeerbeeld compleet maken. Een randprogramma met muziek, oude gebruiken en meer completeert dit. Kinderen kunnen zich uitleven met speelgoed en spelletjes van weleer zoals zaklopen, ringgooien en hoepels.

Veel interesse
Dat er veel interesse is voor de historische weekmarkt blijkt wel uit de massale deelname. Alle straten in het centrum doen mee en ondernemers grijpen dit aan om zelf een leuke actie op touw te zetten. Organisator Erik Harmsen spreekt dan ook nu al van een succes. De opzet is dit jaar ook fors groter dan vorig jaar.

Historie
Ook het randprogramma heeft een historisch tintje gekregen. Zo zal ook het Museum Hengelo weer haar medewerking verlenen, evenals het Historisch Brandweer Collectief. Beide organisaties laten delen van hun collectie zien. Verder zijn de Koets'n Keerls aanwezig met hn boerenwagen en de Böggelrieders geven demonstraties op de historische fietsen. De toren van de Lambertus basiliek kan worden beklommen en nog veel meer leuke en bijzondere activiteiten worden deze dag gepresenteerd.

Verkleden
Gekleed in historische kleding zullen veel markthandelaren en winkeliers deze dag hun producten aanbieden. Op de markt is er ieder uur een stuntverkoop van producten.