Afbeelding
Foto:

Zorg over werkgelegenheid AkzoNobel Hengelo

HENGELO - De Overijsselse gemeenten maken zich zorgen over een mogelijk verlies van werkgelegenheid bij AkzoNobel in de nabije toekomst.

Afgelopen week kwamen de aandeelhouders en investeerders van het concern bijeen in Londen om te praten over het overnamebod van het Amerikaanse PPG. Deze willen het bedrijf graag in zijn geheel overnemen, waar AkzoNobel meer ziet in een opsplitsing en gedeeltelijke verkoop.

Provinciaal
De ontwikkelingen worden in Overijssel op de voet gevolgd. Volgens gedeputeerde Eddy van Hijum van Overijssel is AkzoNbobel van grote betekening voor de Overijsselse economie en werkgelegenheid. Hun schatting is dat met een overname wel eens 800 banen onzeker zouden kunnen worden. Landelijk gezien heeft AkzoNobel ongeveer 5.000 werknemers en veertien vestigingen.

Hengelo
AkzoNobel is ook voor Hengelo van grote betekenis voor de lokale werkgelegenheid. AkzoNobel Hengelo is namelijk één van de productielocaties die behoort tot de Specialty Chemicals groep. In de strategie van het opsplitsen zou deze tak in de verkoop gaan of zelfstandig door naar de beurs. Beide opties brengen enige onzekerheid met zich me. Wethouder Mariska ten Heeuw van economische zaken en werkgelegenheid volgt de ontwikkelingen dan ook nauwlettend.

Vertrouwen
Het Hengelose college van B&W blijft optimistisch, zo laat Ten Heeuw weten: "Mede namens het gemeentebestuur spreek ik het vertrouwen uit dat de zoutwinning en de productie in Hengelo blijven. We gaan ervan uit dat de belangen van de werknemers maximaal gewaarborgd zullen worden. En daarmee ook de werkgelegenheid in Hengelo en de regio".
AkzoNobel presteerde afgelopen jaar financieel erg goed. Het laatste kwartaal van 2016 zag het bedrijf een record winstgvendheid en volumegroei. Kortom, er werd meer verkocht wat meer winst aanleverde en dus gunstig was voor het uitgekeerde dividend aan de aandeelhouders.