Afbeelding
Foto:

Ultieme snelheid
als inspiratie voor kunst

HENGELO - Het Formule 1 seizoen is inmiddels al weer in volle gang. En hoewel vele Nederlanders met enthousiasme de verrichten van Max Verstappen op de circuits volgen, kijkt Hengeloër Willem Lubach ook met een ander oog naar het jonge talent. Want: snelheid is kunst in zijn ogen.

Willem Lubach is voor veel Hengeloërs geen bekende naam. Maar liefhebbers binnen de Formule 1 zijn inmiddels bekend met zijn werken. Hij maakt unieke schilderijen van taferelen uit de Formule 1 en verkoopt naast de originelen ook lithografieën aan fans uit de hele wereld. In juni vorig jaar begon hij met de schets voor een nieuw schilderij wat nu af is.

De start
Willem Lubach is al vanaf zijn jeugd bezig met tekenen en schilderen. In 1991 werd zijn interesse voor de Formule 1 gewekt nadat hij zijn eerste Grand Prix in België live had meegemaakt. Daar zag Lubach ook iemand die litho's verkocht van een Formule 1-schilderij en dacht: "dat kan ik ook". In de maanden erna maakte hij zijn eerste doeken en verkocht deze en litho's op de Grand Prix van Monaco. Zijn eerste werken waren airbrush op papier wat veel concentratie vergt, maar tegenwoordig maakt hij zijn werken met olieverf. Hij heeft al meer dan 65 bekende Formule 1 werken gemaakt van onder andere Ayrton Senna, Michael Schumacher en Mika Häkkinen en die zijn al jaren wereldwijd bekend en gewaardeerd. Maar hij maakte ook werken van onze eerste eigen succesvolle Formule 1 coureur Jos Verstappen.

Max
Maar nu is deze rol overgenomen door zijn zoon. Lubach presenteert daarom nu zijn nieuwste schilderij van Max Verstappen. Lubach vertelt zelf, "na veel ups en downs is het me toch gelukt om een schilderij te maken van Max. Het heeft even geduurd maar volgens mij was het zeker de moeite waard. Het is een groot schilderij geworden van 100x150cm". Max boekte vorig jaar veel successen. Tijdens de Grand Prix van Spanje kwam Max als eerste met gebalde vuist over de finish. Dit specifieke moment moest Lubach op canvas vastleggen. Met dit prachtige schilderij met de naam "The First" en andere werken zal hij in een galerie tijdens de GP van Monaco exposeren op 28 mei. Hij verkoopt ook litho's van dit werk voor 40 euro in een oplage van 250 stuks. Deze zijn 50x70 cm groot. Voor meer informatie of het bestellen van zijn litho, "The First" van Max Verstappen, of zijn andere werk kunt u terecht via infof1art-lubach@home.nl of u kunt bellen met 0621894411. of bezoek zijn nieuwe website www.formulaoneart.jimdo.com.
Tekst/Foto: Léon de Man