Afbeelding
Foto:

Sporthal Veldwijk eerste 'themahal'

HENGELO - De gemeente Hengelo gaat het vraag en aanbod van de sporthallen beter op elkaar afstemmen. De gemeente signaleert dat hallen nu nog nu niet optimaal benut worden.

De gemeente wil onder meer sporten gaan bundelen in bepaalde hallen, zodat de faciliteiten beter afgestemd kunnen worden op de behoefte. Sporthal Veldwijk wordt de eerste van deze nieuwe 'themahallen'. Handbalverenigingen Donar en Olympia en volleybalverenigingen ATC en Webton beginnen komend seizoen met een proef van twee jaar. De wens om sporten te clusteren is onderdeel van de kadernota sport en bewegen die de gemeenteraad eind 2016 heeft vastgesteld.

Voordelen
Met de proef wil de gemeente Hengelo onderzoeken of een themahal tegemoet komt aan de wensen van de sportverenigingen, zoals de realisatie van een thuishonk. Nu maken clubs vaak gebruik van meerdere hallen, waardoor een echt thuisgevoel ontbreekt. Ook bekijkt de gemeente of een themahal de samenwerking tussen verenigingen verder stimuleert; mogelijk kunnen materialen gedeeld worden en opstellingen blijven staan in de hal. Uitdagingen waren er ook, zoals het vaststellen van de hoeveelheid uren die een club de hal kan gebruiken.

Enthousiast
Begin januari werden gesprekken gevoerd tussen de gemeente en de gebruikers van de vier sporthallen die er zijn in Hengelo. Naast de Veldwijk zijn dit de Hasseler Es, Slangenbeek en OSG. De gesprekken waren productief; de vijftal bijeenkomsten wezen uit dat verenigingen positief staan tegenover deze nieuwe insteek. Zij zijn zelf met elkaar aan de slag gegaan om te kijken waar mogelijkheden liggen. Daar is een samenwerking uit voortgevloeid tussen de handbalverenigingen Donar en Olympia en de volleybalverenigingen ATC en Webton. In de aanloop naar het nieuwe seizoen zijn er meer gesprekken met de gebruikers van Veldwijk om verder invulling te geven aan de randvoorwaarden binnen de pilot, zoals kleine aanpassingen in de sporthal, uitingen van reclame, gezamenlijke activiteiten en afspraken over de kantine.

Hasseler Es
Voor de sporthal in de Hasseler Es en de OSG-sporthal zijn ook samenwerkingsideeën ontstaan. Die kunnen mogelijk in loop van het jaar concreter worden. Vanaf 2018 is de sporthal van de nieuwe VMBO-school naast het Medaillon ook te gebruiken en ontstaat er meer ruimte. De gemeente verwacht dat de sporthal in de Hasseler Es dan ook een themahal kan worden.