Afbeelding
Foto: Petra Koenderink

Subsidie voor
beeldende kunst

HENGELO - De gemeente Hengelo gaat dit jaar vier projecten voor beeldende kunst in de stad financieel ondersteunen.

Vier initiatieven krijgen dit jaar een bijdrage. Er is in totaal 50.000 euro te verdelen. Er bleek veel interesse; tien professioneel beeldend kunstenaars uit Hengelo dienden een aanvraag in.

De adviescommissie heeft vier projecten gehonoreerd. Onder meer stichting HeArtgallery met het project Smarterials. Dit moet vernieuwende materialen van industrieel vormgevers en oude materialen van kunstenaars bij elkaar brengen. Dit is bedoeld om kennis te delen en inzichten op te doen. Het tweede project is StARTion. Tien kunstenaars krijgen dan twee maanden een werk- en expositieruimte ter beschikking. Het gaat om ter plekke gemaakte kunst. Het derde project is Collect Select van Zaal Zuid. Zes kunstenaars gaan dan eigen werk exposeren en verbinden met werken uit de Hengelose kunstcollectie. De kunstenaar toont niet alleen zijn eigen werk maar ook keuzes van andere collega kunstenaars die hem of haar opvallen of aanspreken. Het laatste project is Emma Streetart; tien kunstenaars waaronder de kunstenaars uit de Emmaweg, gaan ieder op geheel eigen wijze de straat in beeld brengen. Dit kan zijn door interviews met straatbewoners, film en beeldtaal, multimedia, fotografie, films en meer.

Zichtbaar
Het doel van de gemeentelijke regeling is kansen geven aan Hengelose professionele beeldend kunstenaars, -groepen en –initiatieven om hun werk in Hengelo zichtbaar te maken. Er zijn tien aanvragen ingediend. De Commissie Beeldende Kunst en Vormgeving adviseert de gemeente over de subsidie.

Restant
Het toegekende bedrag was niet de volledige subsidiepot; zo is er nog ruim 15.280 euro over. De adviescommissie wil dit inzetten voor aanstelling van een curator. Deze gaat dan een grote tentoonstelling of manifestatie opzetten dit jaar. De commissie wil zo snel mogelijk een plan presenteren om een curator aan te stellen.

Aanpassingen
???????Daarnaast houdt de commissie de huidige regeling kritisch tegen het licht en komt met een voorstel voor aanpassingen voor de Regeling 2018. Vierde keer Het is de vierde keer dat de gemeente deze subsidie beschikbaar stelt.