Afbeelding
Foto:

Oldenzaal blijft rubberkorrels gebruiken

OLDENZAAL - De gemeente Oldenzaal zal ook in de toekomst rubberkorrels blijven gebruiken bij de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden en werkzaamheden aan bestaande velden.

De gemeente Oldenzaal laat dit formeel weten, mede naar aanleiding van diverse eerdere onderzoeken over de veiligheid van de rubbergranulaat korrels op kunstgrasvelden. Inmiddels hebben meerdere onderzoeken aangetoond dat er geen risico's verbonden zijn aan het gebruik van de korrels. Zo zien onder meer de GGD Twente en de KNVB geen belemmering om deze te gebruiken.

Renovatie
Deze zomer wordt het kunstgrasveld van FC Berghuizen gerenoveerd. Dit veld wordt voorzien van rubberen korrels. Dit met goedkeuring van het bestuur van de vereniging. In de gesprekken die ter voorbereiding hierover gevoerd worden met het bestuur is er volledige overeenstemming bereikt over de toepassing van rubberen korrels in het nieuwe kunstgrasveld. Ook het RIVM oordeelt dat de korrels veilig zijn. Dat betekent dat het verantwoord is om op deze velden te sporten. Deze uitkomsten worden onderschreven door de GGD en KNVB.

Europees onderzoek
Het onderzoek van het Europees Chemicalie¨n Agentschap (ECHA) naar mogelijke gezondheidsri- sico's van rubbergranulaat is op 28 februari jl. gepubliceerd. Ook de conclusie van ECHA is dat mensen veilig kunnen sporten op kunstgrasvelden ingestrooid met rubberen korrels.

Waarom korrels?
De rubberkorrels worden gebruikt op kunstgrasvelden om het balgevoel van echt gras te benaderen. Zo zorgen de korrels er voor dat een bal niet te snel rolt of the hoog stuitert. Ook wordt het veld zo beter geschikt voor slidings.

Productie
De korrels worden geproduceerd uit vermalen rubber, bijvoorbeeld van oude autobanden maar ook synthetisch rubber. Gevolg is echter wel dat niet iedere korrel dezelfde samenstelling heeft en er mogelijk giftige stoffen in zitten. Met name het goed afspoelen van het lichaam na het sporten moet voorkomen dat de korrels in het lichaam terechtkomen. Daarnaast zal de opname van stoffen bij normaal gebruik zo klein zijn dat er geen gezondheidsrisico is, zo concludeerden onderzoekers.