Afbeelding
Foto:

OIldenzaalse oudere weer veilig de weg op

OLDENZAAL - Veilig Verkeer Nederland en de ouderenbonden KBO en PCOB in Oldenzaal gaan een gezamenlijke voorlichtingsdag houden waar het verkeer centraal staat. Deze wordt gehouden op donderdag 20 april.

De middag is gericht op Oldenzaalse ouderen. Helaas zijn ouderen nog sterk oververtegenwoordigd bij ongevallen. Uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat ouderen een verhoogd risico op overlijden hebben in het verkeer. De belangrijkste oorzaak is dat zij fysiek kwetsbaarder zijn. Daarnaast zorgen functiestoornissen er voor dat ze vaker betrokken zijn bij bepaalde typen ongevallen. Zo is het links afslaan op een kruispunt een groter probleem voor ouderen. Nu zij ook vaker mobiel zijn door middel van de elektrische fiets neemt ook het letsel onder deze groep toe. Een zorgwekkende ontwikkeling.

Voorlichtingsmiddag
De middag wordt gehouden op donderdag 20 april in hotel-café Het Landhuis aan de Bentheimerstraat vanaf 14.00 uur. Hier wordt onder meer ingegaan op de veranderende verkeersregels. Veel senioren hebben ooit geleerd 'hoe het moet', maar sindsdien zijn de regels gewijzigd, evenals het verkeer zelf. Niet alleen voor automobilisten, maar ook voor fietsers en scootmobielgebruikers. Zo ging veertig procent van de regels de afgelopen 15 jaar op de schop.

Veranderingen
Ouderen hebben vaak al lang geleden hun rijbewijs gehaald. Intussen zijn er verkeersregels veranderd, verkeerssituaties aangepast en is het vooral veel drukker geworden op de weg. Daar komt bij dat mensen, naarmate ze ouder worden, te maken kunnen krijgen met fysieke en mentale veranderingen. Hoewel senioren vaak jarenlange ervaring hebben in het verkeer, is de kans op letsel bij een ongeval daardoor voor senioren groter. En het aantal senioren in ons land groeit. Daarom is veilige mobiliteit voor senioren een belangrijk doel voor Veilig Verkeer Nederland (VVN). Ze organiseert diverse cursussen (scootmobiel-training, opfriscursus voor fietsers, opfriscursus voor automobilisten, opfrissen van verkeersregels).

Kom ook
De middag is voor alle senioren toegankelijk, ook niet-leden van de ouderenbonden zijn van harte welkom. Bel voor meer informatie met Willy Brons tel 0541-531464 / 06-27064577