Afbeelding
Foto:

Proefproject Voel Je Goed

HENGELO - Hengeloërs en Deldenaren die zich graag wat gezonder en fitter willen voelen kunnen binnenkort deelnemen aan een nieuw experimenteel project.

Onder de noemer 'Voel je goed!' wordt een proef van een half jaar gehouden. De deelnemers krijgen dan concrete adviezen van een diëtist en lessen over gezonder eten en meer bewegen door een vrijwilliger. In begrijpelijke taal krijgen zij zo goede handreikingen om hun leefstijl gezonder te maken. Naast de theorie is er ook een praktijkonderdeel. Naast concreet meer bewegen gaat bijvoorbeeld ook de diëtist een keer mee naar de supermarkt om te helpen bij het maken van gezonde(re) keuzes.

Bijeenkomsten
De cyclus bestaat uit vijf bijeenkomsten met de diëtist en twintig beweeglessen met een vrijwilliger op een locatie in de buurt. Het gaat dan om zeer kleine groepen van vier deelnemers. Na afloop van het project wordt gekeken of deze actieve benadering het gewenste effect heeft gehad voor de deelnemers.

Wat leer je?
Gezonder leven, eten en bewegen zijn de centrale onderwerpen van de lessen. Iedere deelnemer heeft zijn/haar eigen doelen. Door in groepen te werken, kunnen deelnemers elkaar steunen, stimuleren en motiveren. De deelnemers krijgen veel informatie. Deze informatie verzamelen zij in een map, die ze mogen houden. Daarnaast gaan de deelnemers samen een smaaktest doen en gaan ze samen bewegingsoefeningen uitvoeren. Ook is er aandacht voor slim boodschappen doen.

Voorbereiden
Afspraken met de diëtist, huisarts of andere specialist kunnen deelnemers ook voorbereiden in de groep, mocht die behoefte bestaan. Tot slot is er aandacht voor 'nee-zeggen'. Vaak wordt mensen eten/drinken aangeboden. Het taartje op een verjaardag, een hapje tijdens een borrel; vriendelijk weigeren kan en mag. Deelnemers aan het project gaan dit leren.

Gratis
Voel je goed! wordt geleid en onderzocht door Taal voor het Leven. In Hengelo en Delden voeren diëtisten van Carintreggeland en vrijwilligers van Wijkracht het project uit. De verzekering vergoedt de diëtist. Soms is er een "eigen risico" van toepassing. De lessen zijn gratis.

Informatie
Aanmelden kan bij de diëtistes van Carintreggeland via telefoonnummer 074-367 71 11. Er zijn folders beschikbaar bij Wijkracht en bij de huisartsen.