Afbeelding
Foto:

HENGELO - Mijn naam is Lut van Hove en ik geef op 16 mei de lezing Nederland – Vlaanderen bij de Volksuniversiteit. Naast docent bij de Volksuniversiteit ben ik o.a. ook leerkracht tekenen/schilderen.

Sinds 2000 woon ik, als Vlaamse afkomstig uit Westmalle, in Nederland. Sindsdien heb ik ontelbare momenten van verwondering ervaren. Met het misschien wel 'naïeve' idee dat de verschillen wel zouden meevallen, kwam ik in het oosten van Nederland aan. Want ja, we spreken toch dezelfde taal, dacht ik.... Maar, schijn bedriegt en de ervaring bleek anders. Zowel in taal als cultuur.

Cultuurverschil
De verschillen zijn subtiel, maar zeker aanwezig. Zoals het groeten, het enthousiasme en de directheid in Nederland. En over het maken van afspraken, het maken van fouten en de stopwoorden in Vlaanderen. In Nederland noem je je baas bij de voornaam, in Vlaanderen noem je hem 'mijnheer de directeur'. Nu durf ik hardop te zeggen dat Nederlanders en Vlamingen op essentiële punten van elkaar verschillen. In mijn lezing vertel ik welke deze zijn en waarom deze elkaar aanvullen!

Lut van Hove

Slimmer
In de rubriek Slimmer komt wekelijks een nieuwe docent aan bod van de Volksuniversiteit Hengelo, onderdeel van het ROC van Twente. Hier worden uiteenlopende cursussen gehouden voor een brede doelgroep. Wilt u meer weten of het cursusaanbod bekijken? Bezoek dan ook eens www. volksuniversiteit-hengelo.nl