Afbeelding
Foto:

Verpakkingscontainer succesvol in Oldenzaal

OLDENZAAL - Oldenzalers maken al goed gebruik van de verpakkingscontainers om hun verpakkingsafval te scheiden. Dit tot groot genoegen van de gemeente.

Uit de evaluatie na een half jaar blijkt dat 92 procent van de bewoners van de laagbouw de containers gebruikt. De ingezamelde hoeveelheid verpakkingsafval is sinds de invoering van de verpakkingscontainers bijna verdubbeld. Per huishouden wordt nu zo'n 25 kilo verpakkingsmateriaal ingezameld. Dit had als gunstig en gehoopt effect dat ook de hoeveelheid restafval daalde. Van gemiddeld 213 naar al 197 kilo per huishouden.

Veel opties
De verpakkingencontainer wordt vierwekelijks geleegd. Daarnaast kunnen inwoners verpakkingen wegbrengen naar een milieupleintje in de buurt. Voor bewoners van hoogbouw heeft de gemeente op 15 plekken extra bovengrondse brengcontainers geplaatst. Als deze goed worden gebruikt, is het de bedoeling deze op termijn te vervangen door ondergrondse containers voor verpakkingen. De proef is ook een wens van de bewoners zelf.

Afval scheiden loont
Afval kan door de verpakkingencontainer nog beter worden gescheiden. Dit heeft niet alleen voordelen voor het milieu, maar zorgt ook voor een relatief goedkope verwerking. Toen alles nog in één bak ging, moest ook alles de verbrandingsoven in. Dit terwijl verpakkingen, papier en GFT apart zelfs geld op kunnen leveren. Sinds 1 januari 2017 betaalt men per keer voor het aanbieden van de afvalbak. Door afval en grondstoffen goed te scheiden blijft er minder restafval over. De huidige aparte inzameling is nog wel kostendekkend, maar dit staart wel onder druk. Zo daalt de vergoeding voor ingezameld verpakkingsafval.