Afbeelding
Foto:

Waardevolle panden
moeten behouden blijven

HENGELO - De gemeente Hengelo wil ook vele waardevolle panden die niet direct een monument zijn behouden.

In Hengelo zijn op dit moment vele monumentale panden te vinden, maar ook het historische Tuindorp 't Lansink en de wederopbouwgebieden in de binnenstad en Klein Driene. De gemeente heeft nu ook een nieuwe categorie erfgoed opgezet: de 'waardevolle panden'.

Grote respons
In samenwerking met de Monumentencommissie schreef de gemeente 220 eigenaren aan om hen uit te nodigen voor een voorlichtingsavond die onlangs gehouden werd in het MFA 't Berflo. Ruim 90 eigenaren maakten gebruik van deze uitnodiging, tot groot genoegen van de gemeente Hengelo.

Doel
Het doel van de avond was om de eigenaren van deze kenmerkende panden in Hengelo bewust te maken van het feit dat zij een bijzonder object in bezit hebben. De gemeente wil hiermee voorkomen dat een eigenaar bijvoorbeeld besluit om iets te slopen of te verbouwen, wat het karakter van deze panden aantast.

Niet beschermd
De 220 panden waar het om gaat zijn op dit moment niet beschermd in het kader van de monumentenwet, waardoor ze in principe vrij zijn om aanpassingen te maken. De gemeente hoopt wel dat eigenaren vooraf contact op gaan nemen met de Monumentencommissie. Deze is immers expert op het gebied van werkzaamheden met het behoud van dit historische karakter.

Wethouder blij
Wethouder Marcel Elferink was blij met de resultaten van de avond en het feit dat de eigenaren deze boodschap ook echt serieus lijken te nemen. Het behouden van de panden zorgt er voor dat een belangrijk stukje geschiedenis en aanblik behouden blijft voor latere generaties. "Dit is echt iets om trots op te zijn.", aldus de wethouder.

Advies
De afdeling Wijkservice, Beleid en Advies zet zich samen met collega's in om de ruimtelijke kwaliteit in Hengelo te versterken. De spil in alle ontwikkelingen is het culturele erfgoed. Hengelo heeft een rijke geschiedenis qua industrie en de opbouwjaren. Het gaat hierbij wel om relatief jonge objecten die nog niet formeel een Rijksmonument zijn.

Monumenten
Wie een wandeling maakt door Hengelo struikelt haast over de vele Rijksmonumenten die hier te vinden zijn. Verreweg de meeste monumenten zijn wel relatief jong; uit de periode 1850-1920 stammen de meeste monumenten. Het oudste monument in de gemeente is een grafsteen uit 1625 op de algemene begraafplaats.