Afbeelding
Foto:

RTV Oost op zoek naar
nieuwe hoofdredacteur

HENGELO - De regionale omroep RTV Oost zoekt een nieuwe hoofdredacteur omdat het huidige journalistieke geweten Marcel Oude Wesselink er binnenkort de brui aan geeft. Dat doet hij onder druk en met tegenzin, op basis van de uitkomsten van een onderzoek.

Oude Wesselink moest onder druk wat doen sinds bekend werd, ook bij de buitenwacht, dat hij boven de Balkenende-norm verdient. Hij blijft wel directeur van de omroep voor Overijssel en er wordt nog gesproken over de vraag of de nieuw te benoemen hoofdredacteur nevengeschikt is of ondergeschikt is aan de directeur. Indien dat ondergeschikt is, verandert er weinig. Ook is niet helder wat het opgeven van het hoofdredacteurschap door Oude Wesselink voor zijn salaris betekent, dat alles meegerekend nu richting het kwart miljoen gaat. In een gesprek op de regionale omroep liet voorzitter Sporre van de Raad van Toezicht weten dat het feitelijke salaris van Oude Wesselink, dus zonder alle emolumenten, niet meer is dan 190.000 euro
Er zijn plannen om regionale omroepen te laten fuseren, bijvoorbeeld de regionale omroepen van Groningen, Drenthe, Overijssel en mogelijk ook Gelderland.

Verenigbaar of niet
Oude Wesselink vindt zelf overigens dat de functies van algemeen directeur en hoofdredacteur verenigbaar zijn, maar hij kiest door toenemende kritiek nu dus voor het neerleggen van het hoofdredacteurschap. De site van de omroep meldt dat 'de twee functies zijn niet meer te combineren' zouden zijn, blijkens een onderzoek naar de organisatiestructuur.

Onderzoek
Dit onderzoek werd ingesteld op last van de Raad van Toezicht onder leiding van Sporre, die ook steeds meer onder vuur kwam te liggen, onder meer toen naar buiten kwam dat er veel onrust bij de omroep was, dat de kijk- en luistercijfers inzakten en dat het management zichzelf knappe salarissen toekende. Het is nog niet duidelijk wanneer Oude Wesselink zijn hoofdredactionele taak bij Oost neerlegt en of zulks iets betekent voor de salariƫring zijner werkzaamheden.

Volop in beweging
'In het belang van het bedrijf' zegt Oude Wesselink op de site van de omroep zich te committeren aan de onderzoeksconclusies. 'De mediawereld is volop in beweging. Het publiek migreert van het ene platform naar het andere. En al die kanalen behoeven een eigen aanpak. Het vraagt alle aandacht daar tijdig en voortdurend op te kunnen inspelen.' Oude Wesselink is door de uitkomsten van het onderzoek ook 'tot het inzicht gekomen dat de journalistieke leider dichtbij de werkvloer zou moeten opereren', want zegt: 'Ik deel die mening.'