Afbeelding
Foto:

WBO Wonen bouwt
in rap tempo woningen

OLDENZAAL - Wat doe je als woningcorporatie met verouderde woningen die niet meer voldoen aan de wensen van huurders en steeds kostbaarder worden voor onderhoud? Wanneer renoveren niet haalbaar is, moet je slopen en opnieuw bouwen. In Oldenzaal gaat dit binnenkort in sneltreinvaart.

Woningcorporatie WBO Wonen gaf afgelopen week het startschot voor de sloop en nieuwbouw van vier woningen aan de Bentinckstraat. Deze worden nu gesloopt waarna binnen enkele weken de nieuwe woningen opgeleverd zullen wonen. Hierna kunnen de huidige bewoners weer terugkeren naar 'hun' woning, of besluiten om toch elders te gaan wonen. Dit concept kreeg de naam 'Blokje Om' en werd ontwikkeld samen met bouwbedrijf Dura Vermeer. Bijzonder aan Blokje Om is dat bewoners in een kort tijdsbestek, een compleet nieuw huis krijgen op de bestaande plek in hun vertrouwde buurt. In Oldenzaal start WBO Wonen in april met het eerste Blokje Om project, aan de Bentinckstraat.

Keuze bewoners
De aanpak van Blokje Om heeft enkele belangrijke voordelen voor de bewoners. Zo krijgen zij hiermee een duidelijke keuze of ze straks terug willen keren. Veel van dit soort sloop- en nieuwbouwprojecten duren namelijk dusdanig lang dat bewoners vaak enkele maanden of soms een jaar moeten verhuizen naar een nieuwe locatie. Hierna is de animo om weer terug te keren op de oude stek vaak erg klein. Bij Blokje Om krijgen ze voor enkele weken een tijdelijke woonruimte aangeboden. Dit zorgt voor minder zorgen bij de bewoners. De bouwperiode vanaf inleveren sleutels tot aan uitreiking sleutels van de nieuwbouw woning, neemt slechts enkele weken in beslag. Na een korte 'woonvakantie' in een tijdelijke woning, keren bewoners terug naar een compleet nieuw en energiezuinige woning op hun vertrouwde adres. Vanaf april starten de werkzaamheden. Beginnend met sanering, sloop en daarna de nieuwbouw. De komende weken vinden de voorbereidende werkzaamheden plaats. Donderdag 9 maart was de symbolische start van de werkzaamheden. Voor corporaties zoals WBO is sloop en nieuwbouw vaak wenselijker dan renoveren. Zo is het makkelijker om een woning duurzaam en levensloopbestendig te maken ten opzichte van een oud pand verbouwen. Dit draagt bij aan duurzame doelen en vaak lagere woonlasten voor de huurders.