Afbeelding
Foto:

Kinderen bewegen tegen ondervoeding

TWENTE - Scholieren in Enschede, Hengelo, Losser en Oldenzaal gaan zich de komende weken inzetten voor ondervoeding. Afgelopen week gaven de scholen de aftrap voor een nieuwe campagne van UNICEF.

Het project Kid Power wordt gehouden op diverse scholen. Onder meer De Leemstee en De Esch in Oldenzaal, de Plechelmusschool in De Lutte, OBS Drienermarke in Hengelo en OBS Twekkelerveld in Enschede.

Stappenteller
De leerlingen gaan deze maand zoveel mogelijk bewegen, wat gemeten zal worden aan de hand van een stappenteller die ze meekrijgen. Met het bewegen sparen ze zo zakjes met noodvoeding bij elkaar. Dit gaat dan naar kinderen elders in de wereld, naar landen waar ondervoeding nog echt een concreet risico is.

Te weinig bewegen
Ondervoeding is niet een probleem wat veel voorkomt in Nederland. Het tegenovergestelde is juist waar: maar liefst driekwart van de kinderen van 4 tot 12 jaar beweegt te weinig. Het is dan ook een passende actie om twee doelen te bereiken.

Aftrap UNICEF Kid Power
Mariët Heemstra is voorlichtingsvrijwilliger voor UNICEF in Oldenzaal en omstreken en heeft geholpen deze actie mogelijk te maken. "Er doen scholen uit het hele land mee, maar we zijn trots dat er in Overijssel alleen al 10 scholen in actie komen deze maand.
Wie kinderen voorbij ziet rennen met een blauw bandje weet dat ze het doen voor ondervoede leeftijdsgenoten\", vertelt Mariët Heemstra. De kinderen krijgen les over beweging, gezonde voeding en de gevolgen van ondervoeding. Daarna komen ze zelf in actie. "Hoe meer ze bewegen, hoe meer ondervoede kinderen ze helpen", zegt Mariët Heemstra.

Ondervoeding
Wereldwijd zijn 16 miljoen kinderen onder de 5 jaar ernstig ondervoed en hebben direct hulp nodig. "Door ondervoeding raken kinderen verzwakt en kunnen ze sneller overlijden aan malaria, diarree, longontsteking en andere ziektes. Kinderen die langdurig ondervoed zijn, lopen een levenslange fysieke en mentale achterstand op", zegt Pauline Neefjes, voedingsdeskundige van UNICEF Nederland. "De verrijkte pindapasta die met Kid Power bij elkaar gespaard wordt is een goede manier om ondervoede kinderen snel te laten herstellen. In de speciaal ontwikkelde pasta zitten alle essentiële voedingsstoffen die een kind nodig heeft." Het voedsel wordt gesteund door een bekende internationale meubelwinkel.