Horeca langer open of niet?
Horeca langer open of niet? Foto:

Eerste schermutseling
horecavisie Hengelo

HENGELO - De raadsfractie van de VVD in Hengelo maakt zich sterk voor vrije openingstijden in de horeca. Dat zegt fractieleider Fiechter van de oppositiepartij aan de vooravond van de politieke behandeling van de Horecavisie die het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voorlegt.


In elk geval de coalitiepartij CDA is sterk tegen vrije sluitingstijden, maar onduidelijk was deze week nog hoe de andere partijen die deel uitmaken van het college van burgemeester en wethouders erover denken.

Eigen keuzes
Bij de vorming van het college werden de openingstijden van de horeca tot 'een vrije kwestie' verklaard, wat dus betekent dat elke coalitiepartij een eigen keuze kan maken, want niet aan een lokaal 'regeerakkoord' is gebonden. De coalitie bestaat behalve uit het CDA ook uit SP, PvdA en D66. En zoals te verwachten was met zo'n brede groep lopen de meningen uiteen over het thema sluitingstijden.

Geen overheidstaak
Fiechter acht het niet de taak van de overheid om te bepalen wanneer een ondernemer zijn of haar zaak moet openen dan wel sluiten. Het reguleert zichzelf, meent hij. "Kijk naar Groningen. Daar zijn de tijden vrijgegeven. Het uitgaanspubliek gaat verspreid naar huis en voor de politie is de orde daardoor beter te handhaven. De politie hoeft de sluitingstijden niet meer te handhaven en heeft daardoor meer tijd om zich te richten tot wat ertoe doet, namelijk de veiligheid. Wij zien deze maatregel als een grote impuls voor onze binnenstad."

Hot item
Het horecabeleid is een al geruime tijd een 'hot item' in Hengelo, want onlangs liepen de emoties hoog op, zowel bij uitbaters van horecazaken als stedelijke politici, over het terrassenbeleid in de stad die ooit 'de uitgaansstad van Twente' was. De gemeente wil straf ingrijpen als terrassen te groot zijn en/of de doorgang belemmeren. De horecabond ter stede is nog altijd weerspannig en boos over het strenge beleid van het gemeentebestuur,dat op zijn beurt laat weten dat handhaving essentieel is om regelgeving te handhaven. Regels zijn dan ook echt nodig om alle bezoekersstromen in centrum van de stad te kunnen bedienen.

Niet de eerste keer
Daarnaast speelde nog niet zo lang geleden de heikele kwestie van de openings- en sluitingstijden van de winkels in Hengelo, waaronder de supermarkten, die de maatschappelijke en de bestuurlijke gemoederen in de gewezen metaalstad ook nogal in beweging bracht.

Nieuw hoofdstuk
De politieke discussie over openings- en sluitingsuren is een nieuw hoofdstuk in het binnenstadboek en zal in de loop van deze maand plaatsvinden, zowel in forumbijeenkomsten als in raadsdebatten, waarbij op voorhand onduidelijk is wat de afloop zal zijn.
Hengelo is niet de enige Twentse gemeente die worstelt met de sluitingstijden voor lokale horeca. Zo tekende de gemeente Losser afgelopen week een convenant met de horeca om de openingstijden te verruimen van 02.00 naar 03.00 uur.