Afbeelding
Foto:

Einde van de lijn voor
gevaarlijke overgang

HENGELO - Deze week wordt de gevaarlijke spoorwegovergang in de fietssnelweg F35 bij Hengelo weggehaald. Hiermee komt een einde aan een slepende kwestie die veel overlast opleverde voor fietsers de afgelopen tijd.

De fietssnelweg F35 loopt ook over de voormalige AKZO-spoorlijn. Dit was een onbewaakte overgang die nu al enige tijd geen nut meer dient omdat de spoorlijn buiten gebruik is. Bij de aanleg van de fietssnelweg F35 liep het fietspad over deze overweg. Doordat de sporen echter op een hoek stonden ten opzichte van het fietspad, leverde dit in de praktijk gevaarlijke situaties op.

Lelijke valpartij
Meerdere fietsers zijn de afgelopen tijd nog ten val gekomen. Met name tijdens regen en andere situaties waar gladheid kon ontstaan. Zo liep men het risico om het het voorwiel tussen de spoorstaven en het wegdek te komen, met een val als gevolg. Hier is dan ook al veelvuldig over geklaagd door gebruikers.

Tussenoplossing
De gemeente legde enkele jaren geleden al wel een soort van kronkel aan in het fietspad, met als doel om het aanrijden op de overgang wat rechter te laten verlopen. Ook deze tussenoplossing had echter beperkt effect; er bleven valpartijen terwijl de lijn geen enkel nut dient.

Werkzaamheden
De werkzaamheden voor het weghalen van dit deel van de spoorlijn zijn deze week begonnen. Dit zal naar verwachting tot ongeveer 24 maart duren. Hierbij worden de rails en betonplaten weggehaald en de fietssnelweg wordt weer wat rechter getrokken.

Nieuwe aansluiting
De fietssnelweg F35 krijgt tegelijk ook nog een nieuw stukje erbij; het gaat om slechts 150 meter zodat dit aansluit op de Enschedese Kuipersdijk.

Model voor Nederland
De Twentse gemeenten en overheden investeren veel in het aanleggen van deze snelle en duurzame verbinding tussen de grotere Twentse plaatsen. Dit is ook onderdeel van een breder beleid om het gebruik van de fiets te stimuleren voor woon-werkverkeer. Met name de groeiende populariteit van de elektrische fiets levert mooie kansen op als alternatief voor de auto.