Afbeelding
Foto:

Lange zit voor tellers
verkiezingen

TWENTE - De Tweede Kamerverkiezingen worden volgende week gehouden. Op woensdag 15 maart valt er weel veel te kiezen bij de stembus. De stembussen zijn geopend van 07.30 tot 21.00 uur. Maar daana begint het echte werk pas...

Hopelijk hebben de meeste gemeenten wat stembureauleden gevonden met enig zitvlees. Het zal namelijk naar verwachting enkele uren duren voor er een voorlopige uitslag is bij de Tweede Kamerverkiezingen. Er doen dit jaar 28 partijen mee met de verkiezingen, waarvan 16 in alle twintig kieskringen. Zoals reguliere kiezers weten werd enige jaren geleden de stemcomputer ingeruild voor een papieren stembiljet wat men dan met potlood in moet vullen. Dit zou in principe veiliger zijn dan de stemcomputers, die mogelijk gevoelig zijn voor manipulatie van buitenaf. Het ouderwetse stembiljet heeft echter wel een zeer belangrijk nadeel: ze moeten met de hand geteld worden door mensen. Dit jaar kan ook een eerder 'hulpmiddel' niet gebruikt worden; normaliter zouden lokale uitslagen bij elkaar opgeteld worden met OSV-software, maar ook dit is in verband met de veiligheid en betrouwbaarheid van de uitslag geschrapt. Het wordt dus een geheel handmatig proces. Volgens sommige organisaties zoals de Nederlandse Vereniging voor Burgerbelangen een paniekreactie.

Procedure
De procedure voor het tellen van de stemmen is straks als volgt. Na de sluiting zullen de leden van het stembureau zelf de bussen legen en de stemmen tellen. Deze resultaten worden vervolgens naar de gemeentehuizen gebracht om een lokale uitslag vast te stellen. Hierna gaan de uitslagen naar de Kiesraad. Problemen en vertragingen ergens in dit proces hebben dan al snel grotere gevolgen. De Nederlandse gemeenten lieten bij monde van de Vereniging Nederlandse Gemeenten al weten dat ze vrezen voor nachtwerk. Dit bovenop de concrete extra kosten die zij moeten maken voor de inzet van meer mensen.

Centrale telling
De gemeente Borne zal deze verkiezingen op een andere manier tellen dan gebruikelijk. Hier worden alle stembussen op één centrale lokale geteld. Dit is een proef om te kijken of dit efficiënter is. Hier is de telling de dag na de verkiezingen, 16 maart vanaf 09.00 uur in sporthal 't Wooldrik. Iedereen kan hierbij aanwezig zijn.