Afbeelding
Foto:

Boekelosebrug innovatief

HENGELO - De nieuwe Boekelosebrug moet een bijzonder mooie entree worden voor Hengelo. De gemeente is bijzonder blij met het mooie ontwerp van architectenbureau Ney en Partners. Aannemer Dura Vermeer zal de brug realiseren.


De brug wordt een bijzonder element in de Laan Hart van Zuid. Deze vormt de verbinding tussen het Centraal Station, via de Diamantstraat en Haaksbergerstraat met een aansluiting op de A35. De bouw van de nieuwe begint eind dit jaar en moet begin 2019 klaar zijn, zo hoopt de gemeente.

Innovatie
De brug moest niet alleen functioneel zijn, maar ook nog eens esthetisch aantrekkelijk volgens de opdracht van de gemeente. Dit is goed gelukt naar de belevenis van Hengelo. De brug krijgt een vorm die nog niet eerder op deze manier toegepast is in Nederland. Wethouder Jan Bron is dan ook aangenaam verrast door het ontwerp: "Mooi en modern op een beeldbepalende locatie en met de nodige innovaties. Een brug om trots op te zijn." Het eindresultaat moet ook zo duurzaam mogelijk zijn. Zo krijgt de brug overrijdbare zonnepanelen die stroom leveren voor de verlichting van de brug. Een speciale coating voor de stalen onderdelen maakt de brug minder milieubelastend en zorgt voor minder onderhoud.

Zes criteria
De gemeente Hengelo gaf de inschrijvers voor het ontwerpen zes criteria mee waar de brug aan moet voldoen. Dit zijn innovatie, vorm en samenhang, brug en omgeving, meerwaarde functies, overspanning en nachtbeeld. De nieuwe brug wordt een stuk breder dan de huidige, namelijk twintig meter tegenover nog geen 12 meter nu. De totale werkzaamheden voor de brug en straat zullen ongeveer 8,2 miljoen euro kosten. In juli 2016 begon de gemeente met de aanbesteding voor deze grotere klus.