Afbeelding
Foto:

Twentse innovatie helpt bij leverkanker

ENSCHEDE - Een nieuwe innovatie van het Enschedese bedrijf DEMCON moet helpen bij een betere behandeling van leverkanker. Dit zorgt voor een betere kwaliteit van zorg voor de patiënt en maakt het voor de arts makkelijker.

Normaliter bestaat de standaardbehandeling uit het wegsnijden van de tumor. Hierbij wordt echter ook veel gezond weefsel weggenomen, wat weer nadelig is voor het herstel.

Alternatieven
Er is ook een alternatieve methode die veel minder ingrijpend is. Dit is het effectief 'wegbranden' van de tumor met radio- of microgolfstraling. Hiervoor is het echter wel belangrijk om zeer precies een naald te plaatsen in de lever. HIer komt DEMCON's innovatie kijken.

Beweegbare kop
Het bedrijf ontwikkelde een beweegbare kop waarmee een naald zeer precies geplaatst kan worden. Normaliter doet een arts dit met de hand, wat simpelweg niet altijd goed lukt. Ook een volledige robot zou dit kunnen doen, maar dit is niet altijd praktisch en erg duur. De kop zorgt voor een goede fixatie van de naald, zodat de arts deze zeer precies en nauwkeurig in kan brengen op de gewenste plek.

Partners
In een Europees onderzoeksproject met partners als Philips en Nucletron zag DEMCON toch kansen voor een aanpak die de naald in één keer correct plaatst én goed past binnen de workflow van de arts. Bij het ontwikkelen van die patiënt- en artsvriendelijke oplossing werkte DEMCON nauw samen met specialisten uit het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Erasmus MC in Rotterdam. De regio Twente is een groeiende speler op het gebied van dit soort innovaties