Wethouder Wildschut met de Meldingenkaart op het scherm.
Wethouder Wildschut met de Meldingenkaart op het scherm. Foto: nb

De Lutte centraal
in raadsvergadering

LOSSER - De gemeenteraad van Losser zal komende maandag weer vergaderen. Deze avond worden weer enkele belangrijke onderwerpen besproken. Voor de inwoners van De Lutte is de avond extra spannend. De gemeenteraad zal hier namelijk ook het veelbesproken toekomstplan voor de kleine kern vaststellen.

De afgelopen maanden werd al veelvuldig gepraat met de inwoners, ondernemers, het dorpsbelangen en andere betrokkenen. Doel is om uiteindelijk tot een positieve en breed gedragen visie voor de toekomst te komen. Een missiedoelstelling die volgens de gemeente dan ook zeker gehaald is.

Wethouder tevreden
Wethouder Marcel Wildschut: "Ik ben heel erg blij met dit visiedocument. Wij hebben daarin de richting bepaald voor de vormgeving van de openbare ruimte in een belangrijk deel van De Lutte. Direct nadat de raad een besluit heeft genomen kan worden gestart met het voorbereiden van de uitvoering voor de eerste fase. Een hele goede zaak voor de inwoners en ondernemers van De Lutte. En zeker ook voor de verdere ontwikkeling van het toerisme en de recreatie in het dorp en de omgeving."

Kies je Kans
In de afgelopen jaren is onder meer door de Stichting Dorpsbelangen De Lutte en de Gemeente Losser intensief samengewerkt om de toekomstvisie voor het dorp De Lutte op te stellen. Daaruit is bijvoorbeeld in 2013 het Uitvoeringsplan 'Kies je Kans dorp De Lutte' voortgekomen.

Veel betrokkenen
In het afgelopen jaar was het doel om een breed gedragen Visiedocument op te stellen voor de nieuwe inrichting van de openbare ruimte in de Lutte, passend binnen de toekomstvisie. In nauwe samenwerking met de Stichting Dorpsbelangen, de leden van de Klankbordgroep en via diverse publieke bijeenkomsten in De Vereeniging is uiteindelijk het 'Visiedocument Kwaliteitsimpuls De Lutte' tot stand gekomen.

Veel aspecten
Het Visiedocument bestaat uit meerdere onderdelen. Zo is er de inrichtingsvisie waarin de vier kernwaarden voor de identiteit van De Lutte zijn vastgelegd: dorps, landelijk, gastvrij en lommerrijk.Het dorpsplein speelt eveneens een belangrijke rol.

evenals de uitgangspunten voor de verkeersstructuur in het dorp. Hierbij werd natuurlijk gedacht aan de benodigde verbeterpunten op het gebied van verkeersveiligheid. Zo werd de maximumsnelheid in bepaalde straten nogmaals tegen het licht gehouden. Verder komt er een nieuwe verbinding tussen de Ambachtsstraat en het Luttermolenveld.

Minder hinder
Het terugdringen van verkeershinder is en blijft een belangrijk speerpunt voor de inwoners. Zo moet de nieuwe visie doorgaand vracht- en agrarisch verkeer door de dorpskern ontmoedigen. Dit is niet alleen hinderlijk voor het overig verkeer, maar ook echt gevaarlijk bijvoorbeeld voor schoolgaande jeugd per fiets.