Afbeelding
Foto:

Waterschap werkt aan waterkwaliteit Hengelo

HENGELO - Het Waterschap Vechtstromen is de afgelopen tijd druk bezig geweest om de waterkwaliteit in Hengelo en omgeving verder te verbeteren. Naast dat het Waterschap zich buigt over grotere rivieren, zij ook de kleinere vijvers een belangrijk aandachtspunt in het lokale ecologische systeem.

Vanaf eind november vorig jaar heeft waterschap Vechtstromen drie vijvers in Hengelo uit laten baggeren. In totaal is er 2.500 kubieke meter bagger verwijderd. Het betrof de vijvers aan de Hasselerbaan nabij het winkelcentrum, de vijver aan de Klaas de Rookstraat en de Koksvijver aan de Havezatenlaan.

Beter water
Met het baggeren is de watergang weer op diepte gebracht en de bodem schoongemaakt. Het is belangrijk om dit soort onderhoud periodiek uit te laten voeren. Dit remt namelijk de algengroei en zorgt voor een betere waterkwaliteit. Dit draagt dan weer bij aan aangenaam stromend water en een eventuele visstand in de vijvers. Het Waterschap voert dit soort onderhoud standaard iedere tien jaar uit, of eerder wanneer dit echt nodig is. Kijk voor een animatie over baggeren op www.vechtstromen.nl/baggerenindebuurt

Meer werkzaamheden
Het Waterschap is ook op andere plekken bezig in Hengelo. Zo wordt de omloopleiding in Hengelo tot en met het waterpark 't Genseler passeerbaar gemaakt voor vissen. Zij hebben zo een grotere leefomgeving dan voorheen. Op dit moment is dit nog erg beperkt doordat stuwen het water tegenhouden waardoor ook vissen effectief op een muur stuiten. Vispassages maken dit weer mogelijk. Daarom worden bestaande vispassages aangepast en daar waar nodig worden nieuwe passages aangelegd.

Klimaatverandering
Onderhoud van deze vormen is ook deels ingegeven door de veranderingen in het klimaat waar ook het Waterschap mee te maken krijgt. In de praktijk zorgt bijvoorbeeld te veel water dat lokale beken over kunnen stromen.