Afbeelding
Foto:

Lezing maagdenkronen in Palthe Huis

OLDENZAAL - Op maandag 20 maart om 19.30 uur geeft Ellen Edens een lezing in museum het Palthe Huis over de bij de opgraving van het Plechelmusplein gevonden 'maagdenkronen'.


Tijdens de opgravingen in het Plechelmusplein kwamen de archeologen zo'n 1.200 menselijke resten tegen. Hierbij werd ook een bijzonder interessante ontdekking gedaan. Diverse skeletten hadden namelijk groene verkleuringen op de schedel. Bij deze lichamen werden vaak ook metalen fragmenten gevonden. Deze bijzondere vondsten vroegen om aanvullend onderzoek.

Diepe analyse
Van de skeletten met groene verkleuringen op de schedel die zijn gevonden zijn 48 individuen uitgekozen voor nader onderzoek. Van deze skeletten is het geslacht en de leeftijd bepaald en zijn de groene verkleuringen en grafvondsten onderzocht (macroscopisch, microscopisch en ook een chemische analyse). Dit moest dan betere inzichten geven in de diverse grafrites van de vroege Oldenzalers die hier leefden.

Maagdenkroon
Doel van dit onderzoek was om een beeld te krijgen van hoe een maagdenkroon er precies uitzag, uit wat voor materiaal ze bestonden en voor wie ze waren. Het idee van een maagdenkroon komt voor in vele culturen door de oudheid heen. De kroon is deels een verwijzing naar de maagd Maria, maar ook de puurheid in de jonge vrouwen die hier begraven zouden liggen. Historische en bekende archeologische bronnen waarin deze kronen worden vermeld, helpen bij het vormen van een beeld van deze bijzondere traditie. Toegang tot de lezing is gratis, maximaal aantal deelnemers is 40 personen. Vooraf aanmelden kan via info@palthehuis.nl.

Veel lezingen
De lezing is onderdeel van een bredere serie lezingen, exposities en andere manieren waarop de resultaten van het grootschalige archeologische onderzoek aan het brede publiek getoond worden. Zo exposeert het Palthe Huis ook met diverse boeiende vondsten die afkomstig zijn van de opgravingen in het Plechelmusplein.