Vrijwilligers helpen met reparatie
Vrijwilligers helpen met reparatie Foto: Bjorn Keizers

Nieuw leven voor 'oude rommel'

Wat is afval? Vroeger was deze vraag makkelijk te beantwoorden: alles wat je in een afvalbak gooit en uiteindelijk de verbrandingsoven in gaat. Maar tegenwoordig weten we beter. Steeds meer goederen krijgen in Twente een tweede, derde of wel vierde leven...

Onder meer de Twentse kringloopwinkels zien de afgelopen jaren steeds meer ingebrachte goederen die nog goed bruikbaar zijn. Uit cijfers van Het Goed, wat onder meer actief is in Hengelo, blijkt dat 85 procent van deze goederen herbruikbaar zijn. In diverse Twentse steden wordt inmiddels al het grof vuil al standaard opgehaald door kringloopwinkels, waardoor nog een fractie naar de afvalberg gaat.

Afval nog vaak bruikbaar
Het afval van de een is de schat van een ander, zo gaat een bekend gezegde in de kringloopwereld. Zo is oud meubilair soms juist erg geliefd als hip en trendy onderdeel van een interieur. Zo vinden items uit onder meer de jaren '80 tegenwoordig gretig aftrek en zelfs het oude vinyl is populair onder de jeugd. En ook een al eerder gedragen trui is nog net zo warm. Zo zamelde Het Goed in Hengelo afgelopen week specifiek truien in in het kader van de Warme Truienweek. Want het hergebruiken van goederen is immers ook bijzonder goed voor het milieu.

Reparatie goed mogelijk
Ook goederen die op het eerste gezicht kapot zijn of versleten hoeft men zeker niet zomaar weg te gooien. In vrijwel alle Twentse steden zijn inmiddels de bekende Repair Café's te vinden. Onder meer in techniekmuseum HEIM, wijkcentrum De Tempel en in Het Goed. De data en tijden hiervoor staan op www.repaircafehengelo.nl. In een Repaircafé kan iemand terecht met zijn kapotte stofzuiger, broodrooster of ander apparaat. Vrijwilligers gaan dan zoveel mogelijk samen met de inbrenger kijken hoe dit het beste te repareren is. Helaas blijkt het repareren van moderne apparatuur niet altijd gemakkelijk. Zo zijn componenten niet altijd verkrijgbaar of alles zit dusdanig vastgeplakt en geschroefd dat reparatie onmogelijk is voor een particulier.

Gratis
De reparaties van het Repair Café zijn in principe gratis; wel kan een bijdrage gevraagd worden voor onderdelen, zeker als iets besteld moet worden. Daarnaast zijn vrije donaties natuurlijk van harte welkom.
De organisatie wil met deze opzet de Repaircafé's zo laagdrempelig mogelijk houden. Kijk dus ook eens op
www.repaircafehengelo.nl