Afvalcoach Jeroen Klein Buursink in Hengelo
Afvalcoach Jeroen Klein Buursink in Hengelo Foto:

Afvalcoach en bonnenboekje in strijd tegen afvalproblematiek

Afval is en blijft een belangrijk thema in Hengelo. De gemeente voerde in 2012 het gedifferentieerd afvaltarief in, waarbij inwoners meer betalen wanneer ze meer (rest)afval aanbieden. Inmiddels zijn we vijf jaar verder. We maken de balans op van het eerste lustrum 'diftar'.


Over het algemeen lijkt de invoering van dit gedifferentieerd afvaltarief niet voor grote problemen gezorgd te hebben. Hengeloƫrs zijn inmiddels goed gewend aan deze vorm van inzameling. Hiermee lopen zij ruim vooruit op de rest van Twente. In Oldenzaal en Enschede werd dit jaar pas deze methode van afvalstoffenheffing ingevoerd. Wel zijn er nog zeker verbeterpunten. De gemeente signaleert dat er ondanks handhavingacties nog steeds sprake is van illegaal bijplaatsen van afval. Zo schreven de gemeentelijk handhavers in de laatste week van januari alleen al vier boetes uit. De Buitengewoon Opsporings Ambtenaren betrapten vier mensen op heterdaad bij het dumpen van afvalzakken naast ondergrondse containers. Naast huisvuil werden ook ijzeren voorwerpen en houten onderdelen van kasten gedumpt. De boete hiervoor is 90 euro - exclusief de 9 euro administratiekosten. "Weggegooid geld", zo zou een BOA toepasselijk grappen bij het trekken van zijn bonnenboekje.

Voorlichting werkt beter
De gemeente probeert met name door middel van positieve voorlichting inwoners bewust te maken van het belang van goede afvalscheiding. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar natuurlijk ook voor de portemonnee. Sinds donderdag is er in Hengelo een heuse 'afvalcoach' actief. Coach Jeroen Klein Buursink van Twente Milieu is er om inwoners te helpen met vragen over afval in de brede zin.

Milieupleintjes
De coach gaat onder meer bij de milieupleintjes met mensen in gesprek. Deze kan dan vertellen welk afval in welke containers hoort. Op verzoek kan de coach zelfs thuis voorlichting geven. Door steeds beter te scheiden neemt ook de hoeveelheid restafval in Hengelo fiks af op dit moment. De ambitie om in 2030 nog maar 50 kilo restafval per persoon over te houden. De gemeente hoopt dat Hengeloƫrs dan ook veel gebruik maken van de coach. Deze is onder meer te bereiken via Twente Milieu op 0900-85 20 111